Dan Opštine Kotor

Poštovani čitaoci,

Ekonomist.me Vas poziva da 21. novembar provedete u Kotoru. 21. novembar je Dan opštine Kotor i Dan Oslobođenja Kotora, ovaj dan se proslavlja u spomen na slavni 21. novembar 1944. godine kada su u Narodnooslobodilačkom ratu Druga dalmatinska i Prva bokeška brigada oslobodile Kotor. 21. novembra se proslavljaju vjerski praznici Aranđelovdan i Gospa od zdravlja. Lokalni javni emiter Radio Kotor sjutra će obilježiti 30 godina rada.

Sjutra na programu opštine Kotor u  osam sati Gradska muzika Kotora po tradiciji obići će grad. Pola sata kasnije, u sali Opštine Kotor, biće priređen prijem članova Gradske muzike. U 9 sati i 30 minuta prijem će biti upriličen i za članove “Bokeljske mornarice”, a u 10 sati je polaganje vijenaca na spomenik palim borcima u Risnu. U 11 sati i 15 minuta ispred zgrade Opštine Kotor biće predat svečani raport i zastava Bokeljske mornarice. Polaganje vijenaca na spomenik palim borcima u Parku slobode biće u 11 sati i 30 minuta. U podne će na glavnom gradskom trgu Bokeljska mornarica odigrati tradicionalno kolo. U 13 časova u sali Kulturnog centra „Nikola Đurković” počeće svečana sjednica Skupštine Opštine Kotor.

 

Povodom proslave 21. Novembra – Dana opštine Kotor u kotorskom kinu „Boka“ u starom gradu u srijedu 22. novembra 2017. godine sa početkom u 19 časova, održaće se promocija publikacije “Dobrotske pjesmarice” autorke Aleksandre Tomović.

U ovim pjesmaricama sačuvane su pjesme dobrotskih kapetana, iz 17. i 18. vijeka. U njima je opisan težak život pomoraca, ljubav prema moru, voljenoj ženi i Dobroti, kao i sve ono sto je činilo život mornara toga doba. Važno je naglasiti da su Dobrotske pjesmarice sačuvane u rukopisu, da su pisane na narodnom jeziku, tadašnjem dobrotskom govoru i da su nastajale u građanskoj sredini, u periodu kada je Dobrota doživljavala svoj najveći uspon.

Na promociji će pored autorke, govoriti Ružica Danilović i Jasmina Bajo.
Organizator je JU Kulturni centar “Nikola Đurković” / Gradska biblioteka i čitaonica uz podršku Ministarstva kulture u Vladi Crne Gore.

Filip Mihailović
Filip Mihailović
Rođen (1991.) i radi u Kotoru. Po zanimanju magistar nauka marketing menadžmenta. Kontakt: filip.mihailovic@ekonomist.me

Komentariši

Top