Daimler, BMW i Volkswagen kupili su Nokijin sistem karata HERE | Ekonomist

Daimler, BMW i Volkswagen kupili su Nokijin sistem karata HERE

Nije još jasno čiji će biti patenti za povezivanje tih automobila s mobilnim mrežama

Njemački je konzorcijum proizvođača automobila, koji uključuje Daimler, BMW i Volkswagenov Audi,  i službeno potvrdio kupovinu Nokijinog sistema karata Here. Vrijednost akvizicije procjenjuje se na oko 2,9 milijardi evra, prenosi Reuters.

“Akvizicija će osigurati dugoročnu dostupnost Hereovih proizvoda i usluga, kao otvorene i nezavisne platforme koja stvara nove vrijednosti u cloud sistemu mapiranja i drugih mobilnih usluga dostupnih svim kupcima u automobilskoj industriji i drugim sektorima”, kazali su u službenom saopštenju iz BMW-a, Audija i Daimlera. Naime, proizvođači automobila strahovali su da bi Google ili Uber mogao kupiti Here i na taj način onemogućiti široj publici da pristupi sistemu karata.

Sistem će uveliko olakšati industriju samovoznih automobila

Konačan je dogovor zavisio oko rješavanja pitanja krajnjeg vlasnika patenata za povezivanje samovoznih automobila s mobilnim mrežama. Konzorcijum traži potpuno vlasništvo svih Nokijinih patenata koji imaju veze s mapiranjem. Nokia, s druge strane, nastoji zadržati kontrolu nad nekim patentima, koji se primarno tiču toga kako se mobilni uređaji, računari, telefoni, tableti pa i automobili, povezuju na mrežu.

Takođe, velika je vjerovatnoća da će se konzorcijum morati obvezati na višegodišnja ulaganja u poboljšanje kvalitete Herea. Samovozni su automobili konstantno povezani s mobilnim mrežama, koje im daju informacije o stanju u prometu u realnom vremenu, pa im na taj način omogućavaju promijeniti rutu, ukoliko je to potrebno. S druge strane, važnu ulogu u cijeloj priči imaju i telekomi, čija infrastruktura mora besprekorno funkcionisati, kako bi se sve moglo pravovremeno ažurirati.

Izvor telegram

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top