Da nije Nove godine, ništa ne bi bilo | Ekonomist

Da nije Nove godine, ništa ne bi bilo

Japanski izvoz u Kinu porastao je u februaru prvi put u sedam mjeseci, saopštila je vlada u Tokiju.

Analitičari smatraju da je na taj pokazatelj uticao sezonski faktor, odnosno kineski praznik proslave lunarne Nove godine.

Japanske pošiljke za Kinu porasle su za 5,1 odsto u februaru u odnosu na isti lanjski mjesec, što je prvo povećanje od jula 2015. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija, a prenosi agencija Frans pres.

U isporukama Kini dominirali su automobili, a snažne rezultate su ostvarile i mašinska i metaloprerađivačka industrija, navelo je ministarstvo.

Ovaj rezultat je takođe doprinio da Japan zabilježi ukupan trgovinski suficit od 242,8 milijardi jena (2,15 milijardi dolara) u prva dva mjeseca, iako se pad cijena nafte smatra ključnim faktorom koji je uticao na ovoliki višak.

Ekonomista u firmi Kepital ekonomiks, Marsel Tielijant, u komentaru za Frans pres upozorava na to da februarske izvozne rezultate treba posmatrati u svjetlu tajminga u kom su ostvareni, jer, kako navodi, “oko polovine japanskog izvoza završava u zemljama koje slave lunarnu Novu godinu, a vrijeme praznika ima tendenciju da utiče na obim trgovine”.

Uprkos rastu isporuka u Kinu, ukupan japanski izvoz je u februaru pao 4,0 odsto na godišnjem nivou, čemu je najviše doprinio pad eksporta čelika peti mjesec uzastopno.

Uvoz je istovremeno potonuo za 14,2 procenta, uglavnom zbog klizanja cijena tečnog prirodnog gasa i nafte u resursima siromašnom Japanu, navodi francuska agencija.

Kina je najveći japanski trgovinski partner, ali privredni rast azijskog diva usporava pošto Peking pokušava da pređe sa rasta oslonjenog na izvoz i državnu potrošnju na kolosjek na kom će lokomotiva ekonomije biti potrošnja, uprkos nagomilavanju strahovanja od “tvrdog prizemljenja”.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top