Da li znate šta znači HDR na vašem pametnom uređaju?

HDR je opcija koja se u posljednje vrijeme najčešće spominje na premijerama novih telefona. Najglasniji su bili Sony, sa svojim Xperia XZ Premium telefonom, kao i LG, sa svojim G6 smartfonom. HDR je opcija koju moraju da podrže kreatori i isporučioci sadržaja (videa), ali i proizvođač ekrana, u ovom slučaju i proizvođači telefona.

HDR (High Dynamic Range), u najkraćem, jeste skup tehnologija za prikazivanje i obradu digitalne slike, koji omogućava prikaz većeg opsega osvjetljenja, nego što je to moguće na ekranima bez HDR opcije. Svrha HDR tehnologije je vjerniji prikaz širokog opsega osvjetljenja, koji se nalazi u pojedinim scenama, na primjer na slabo osvjetljenim slikama ili pri zalasku Sunca. Za HDR je važan raspon kontrasta tj. koliko tamne i svijetle slike je TV, odnosno ekran u stanju da prikaže i preciznost boja, odnosno koliko je ekran u stanju da prikazane boje približi bojama u realnom svijetu.

HDRHDR10 i budući drugi HDR standardi su način da proizvođači telefona i mobilnim korisnicima priušte kvalitetniji, življi i prirodniji prikaz video sadržaja u pokretu, jer je „konzumacija“ videa već neko vrijeme gotovo primarna namjena telefona i tableta, posebno kod mladih ljudi.


 

Izvor: Mondo.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top