Da li Vaš biznis plan daje odgovor na ovih 6 pitanja?

Da li Vaš biznis plan daje odgovor na ovih 6 pitanja?

Pitanja postavljena na pravi način daju Vašoj kompaniji – i Vašem biznisu- fokus koji je potreban. Odgovori na ta pitanja mogu budućim partnerima ili investitorima uliti povjerenje za buduće poduhvate.

1. Koje probleme ćete riješiti? 

Objesnite šta radite, čime se bavite , zašto je to bitno i zašto nije dostupno nigdje drugo.

2. Ko su Vaši kupci?

Ko je Vaše tržište? Objasnite starosnu granicu Vaše ciljne grupe, gdje i kako žive, kako provode vrijeme i kako Vi smatrate da će oni koristiti Vaš proizvod li uslugu.

3. Zašto ste Vi prava osoba koja će voditi ovu kompaniju?

Vaše investitore i buduće partnere će zanimati šta Vas čini jedinstvenim i zašto baš vi vodite taj biznis. Podijelite sa njima Vaše obrazovanje, svoja liderska iskustva i Vaš dnevnik dostignuća. Zatim, podijelite iste te informacije o ostalim “ključnim” ljudima u Vašoj kompaniji.

4. Kakav je raspored?

Investitori žele da znaju kako će njihov nvac biti iskorišćen i kada. Uvjerite se da Vaš biznis plan pruža jasan prikaz prekretnica, uključujući rast i profitabilnost.

5. Koji je Vaš biznis model?

Kako ćete zarađivati novac? Objasnite da li ćete prihodovati od reklama ili pretplata ili ćete naplaćivati priključke i unaprijeđene verzije.

6. Šta je to što Vas izdvaja od konkurencije?

Znajte šta to radite drugačije od konkurencije. Da li ste brži ili ste pristupačniji po cijenama? Da li je Vaša služba za podršku kupcima ažurnija od njihove? Označite šta Vas to izdvaja.

 

Prevod: Amra Pupović

Izvor: Entrepreneur.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top