Da li su emocije u biznisu isto što i biznis sa emocijama? | Ekonomist

Da li su emocije u biznisu isto što i biznis sa emocijama?

Svaki odnos u privatnom i poslovnom životu je propraćen emocijama i osjećanjima. Emocije ponekad, više od činjenica određuju tok i rezultat poslovanja. Ne vjerujete?

Želite osjećaj zadovoljstva? Težite osjećaju pripadnosti? Ne želite da vas drugi iznevjere, prevare i izigraju? Iznervirao vas je kolega ili poslovni partner? Ljuti ste i razočarani u ponašanje poslovnog partnera? Osjećate nepravdu? Osjećate da vas druga strana ne razumije, da vas laže ili pak da pokušava da manipuliše vama?

Zar to sve nisu osjećanja? Jesu. Pitanje je samo da li ih pokazujemo ili ne. Događa se da svjedočimo situacijama kada burno reagujemo. Nerijetko potiskujemo emocije, a najčešće nismo u stanju da napravimo balans između svijesti o sopstvenoj emociji i njenog izražavanja na pravi način. U tom cilju od velikog značaja je da posjedujemo emocionalnu inteligenciju koja nam pomaže da ne samo postanemo svjesni sopstvenih emocija i  da ih izražavamo na pravi način, već da se uspješno nosimo sa pritiscima okruženja ali i da prepoznamo i uvažimo emocije druge strane. Tu već dolazimo i do segmenta socijalne inteligencije koja nam pomaže da razumijemo druge ljude ali  i da razvijemo dobre međuljudske odnose.

Međutim, da li su emocije u biznisu isto što i biznis sa emocijama?

Danas je sve popularniji tzv. neuromarketing koji  se bavi skrivenim okidačima koji iniciraju kupovinu određenog proizvoda. Dakle, to su oni podsvjesni okidači kada se nađemo ispred dva proizvoda, različitih proizvođača, čiji su kvalitet i cijena identični, na osnovu kojih donosimo odluku koji od ta dva proizvoda ćemo kupiti. Kompanije koje imaju sredstva za istraživanja u oblasti neuromarketinga uveliko su uvidjele da je kupovina emotivan i instiktivan proces i upravo zato kreiraju reklamne kampanje u skladu sa tim saznanjima. Oni su odavno uvidjeli koje su to emocije odnosno podsvjesni okidači koji utiču na odluku o kupovini. Međutim, osim neuromarketinga u trgovini, sve je popularniji politički neuromarketing, pa se tako povećavaju njegov značaj i uticaj , ali i posljedice.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top