Da li Snap vrijedi 30 milijardi dolara? | Ekonomist

Da li Snap vrijedi 30 milijardi dolara?

Vrijednost akcija kompanije Snap, vlasnika aplikacije za slanje poruka Snapchat uvećana je za 44 odsto tokom prvog dana trgovanja, ali je veliko pitanje sada da li ova kompanija zaista vrijedi nešto manje od 30 milijardi dolara, zapitao se specijalista danske Saxo banke Peter Garnry.

Vrijednost akcija Snap-a je uvećana za 44% tokom prvog dana trgovanja i veliko je pitanje sada da li Snap stvarno toliko vrijedi – trenutno nešto manje od 30 milijardi dolara.

Ako pogledate odnos vrijednosti ukupnog i investiranog kapitala, on iznosi oko 12,9 puta na 24-mjesečnoj terminskoj osnovi. Ako se to uporedi sa Facebook-om, taj koeficijent je iznosio 9,1 u maju 2012. godine. Sve to ukazuje na to da Snap ima veoma visoka očekivanja za budućnost – cijena akcija Snap-a je znatno veća u odnosu na akcije društvenih medija i za to postoje dobri razlozi.

Snap ima najveću penetraciju u starosnoj grupi od 15 do 29 godina. Znamo da je to vrlo, vrlo interesantna starosna grupa za oglašivače i to je razlog zašto Wall street voli društvenu platformu Snap-a. Ali tu postoji puno rizika.

Znamo da Facebook, na primer, veoma dobro napada Twitter, a sada ima i Instagram platformu. Oni bi takođe mogli da ukradu neke od funkcionalnosti i karakteristika Snapchat-a i otežaju ubrzani rast koji tržište sada ugrađuje u cijenu. Na osnovu trenutne cijene možemo zaključiti da tržište očekuje od Snapchat-a da proširi bazu korisnika i poveća prihode za oko 50 odsto na godišnjem nivou u narednih tri do četiri godine. To je prilično velika stopa rasta, čak i za Snapchat.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top