Da li se Firefox novom verzijom vraća na veliku scenu? | Ekonomist

Da li se Firefox novom verzijom vraća na veliku scenu?

Mozilla je napravila veliki uspjeh s Firefox pregledačem interneta, ali je, nekako, tokom vremena uticaj ovog programa za pregledanje interneta oslabio, a nazirali su se i finansijski problemi pomenute kompanije. Ipak, razvoj Firefox-a nikad nije prestao i pred nama je nova, moderna i osvežena verzija popularnog internet pregledača, koji je i dalje u pet najčešće korišćenih širom sveta.

Evo i par pojedinosti:

– Mozila predstavlja PHOTON, potpuno novo korisničko okruženje. Novi UI je ujednačen, upeglaniji, cjeline su mu povezanije, a primenjen je i omiljeni „flat“ dizajn stranice. Kartice koje nisu aktivne sad su zatamnjene, odnosno crne boje (osnovni prikaz koji može da se promijeni).

– Dodate su nove prečice u polje pretrage, sa desne strane. To su Close Reader View za lakše čitanje teksta i pregledanje slika, bez suvišnih elemenata sa stranice, Page Actions koje sadrži opcije za rad sa prikazom i podešavanjem trenutne strane, Bookmark This Page i integrisan Pocket. Dok su poslednja dva dugmeta već poznata od ranije, Page Actions je potpuno novo i omogućava otvaranje padajućeg menija klikom na njega. U okviru novog dugmeta nalaze se opcije za kopiranje linka strane, za dijeljenje ili slanje mejlom.

– Makazice omogućavaju pravljenje snimka stranice, koji može usput i da se obradi na brzinu. Scissors dugme je stavljeno skroz gore, u desni ugao i klikom na dugme omogućeno je isijecanje dela stranice, obuhvatanje željenog polja ili klik na objekat, koji će biti isiječen automatski. Nakon sjeckanja omogućeno je snimanje i dijeljenje na društvene mreže.

– Novi tabovi sadrže preporučene stranice, koje za svakog od korisnika bira Pocket sistem. Takođe, omogućen je prijem predloga za stranice koje biste mogli da posetite kasnije ili objave sa Twitter, Facebook i drugih mreža. Odeljak Bookmarks se, takođe, sinhronizuje sa Pocket sistemom.

– Pozadinsko peglanje algoritama i mogućnosti Firefox pregledača, koje će ga učiniti laganijim za pokretanje i rad, stabilnijim i manje zahtjevnim u smislu resursa.

Ova BETA verzija dostupna je za testiranje svima, Mac i PC korisnicima, ali nema naznaka da će sve opcije koje sadrži ili ne sadrži zaista i biti u konačnoj verziji. Moguće je da se svaka od alatki dodatno promijeni ili poboljša do novembra mjeseca, do kada će se pojaviti i nove test verzije Firefox v.57 internet pregledača.

Ukoliko želite već sad i sami da pružite šansu na raspolaganju vam je Firefox Nightly, koji možete preuzeti i isprobati već danas (nije potpuno stabilna niti završena verzija).

Izvor: www.mondo.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top