Da li ovog četvrtka slijedi novi šok: Nagli poremećaj kursa eura | Ekonomist

Da li ovog četvrtka slijedi novi šok: Nagli poremećaj kursa eura

Finansijska tržišta još se nisu smirila od šoka koji je uslijedio nakon objave Švajcarske centralne banke u četvrtak, a već se sprema novi događaj koji bi mogao uzdrmati finansijska tržišta.

U četvrtak 22. januara održaće se važan sastanak guvernera Evropske centralne banke nakon kojeg bi ponovo moglo doći do naglih pomaka kursa evra u odnosu na švajcarski franak, piše Admiral Markets, a prenosi Seebiz.

Na sastanku se odlučuje o tome hoće li, kada i u kojem opsegu ECB pokrenuti program ubrizgavanja novca u finansijski sistem eurozone. Cilj takvog programa je povećanje likvidnosti u finansijskom sistemu i podsticanje privredne aktivnosti. O programu se već mjesecima raspravlja, ali ECB oklijeva s njegovim pokretanjem jer želi postići konsenzus među guvernerima centralnih banaka pojedinih zemalja članica evrozone. Do nedavno je guverner Njemačke centralne banke bio izričito protiv pokretanja programa ubrizgavanja novca jer je smatrao da takav program ne bi donio rezultate, a imao bi mnoge neželjene posledice, ali nedavno je popustio u svom stavu na temelju čega mnogi analitičari smatraju da je vjerovatnoća pokretanja programa velika. Iznos koji investitori na finansijskim tržištima očekuju i na temelju kojeg baziraju svoje pozicije je približno 500 milijardi evra.

U četvrtak bi ponovo moglo doći do značajnijeg pomaka kursa evra u odnosu na ostale najtrgovanije valute bez obzira na odluku. Ukoliko ECB pokrene program, euro bi mogao dodatno oslabiti u odnosu na ostale najtrgovanije valute, a pogotovo u odnosu na američki dolar i švajcarski franak, a ako do pokretanja programa ne dođe, euro bi mogao privremeno ojačati.

Odmah pri objavi vijesti kurs EUR/USD mogao bi porasti ili pasti 2-3%, a smer će zavisiti od odluke. Kurs EUR/CHF mogao bi reagovati još i više, budući da se još nije stabilizovao nakon prošlonedjeljnog događaja te se i dalje mijenja iz sekunde u sekundu.

 

Izvor: Seebiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top