Da li je štednja u eurima sigurna? Euro najslabiji u 9 godina! | Ekonomist

Da li je štednja u eurima sigurna? Euro najslabiji u 9 godina!

Euro ne prestaje da slabi u odnosu na američki dolar. Na globalnom deviznom tržištu (Forexu), euro je u odnosu na američki dolar od početka godine oslabio dodatnih 3%, i time nastavio veliki trend slabljenja od prethodne godine.

U trenutku pisanja analize kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.1800, što je čak 15,6% ispod nivoa od sredine prošle godine kada je u jednom trenutku kurs iznosio 1.3990.

Slabljenje eura očekivano

Pad eura ne treba da iznenađuje. Analitičari Admiral Marketsa ga najavljuju više od godinu dana i još uvijek smatraju da će euro dugoročno i dalje da slabi u odnosu na američki dolar. Pojednostavljeno rečeno, ekonomska situacija u SAD-u je mnogo bolja nego u Europi pa je sasvim logično da je potražnja za dolarom mnogo veća nego za eurom.

Na bolju situaciju u SAD-u ukazuju gotovo svi ekonomski pokazatelji. Stopa nezaposlenosti u SAD-u je 5,8% dok je u eurozoni čak 11,5%, a u pojedinim zemljama i mnogo viša. Američki BDP raste po sve bržim stopama, u posljednjem izvještaju (za treći kvartal 2014.) rastao je čak 5%, dok je BDP eurozone porastao samo 0,2%.

Stopa inflacije u SAD-u iznosi približno 1%, ali očekuje se da će u toku godine početi postepeno da raste na bazi čega će američka centralna banka početi podizati kamatne stope te radi većeg prinosa povećati potražnju za američkom valutom. S druge strane, stopa inflacije u eurozoni je negativna (-0,2%) radi čega Evropska centralna banka priprema više programa ubrizgavanja novca u financijski ssistem, što dovodi do prevelike ponude eura i daljeg smanjivanja vrijednosti.

Na kretanju kursa moguće profitirati

Obzirom da su kamatne stope na štednju sve niže, sve više štediša traži alternativni oblik ulaganja novca. Ulaganje koje je u proteklih godinu dana bilo atraktivno i profitabilno je kupovina američkog dolara. Investirati u strane valute moguće je klasičnom zamjenom u banci ili mjenjačnici no to je radi prevelikih naknada neisplativo. Sve popularniji način za ulaganje u strane valute je ulaganje na FX tržištu preko brokerskih kuća kao što je Admiral Markets. Na FX tržištu strane valute moguće je kupiti uz izuzetno povoljne uslove po kursevima koje kotiraju najveće banke na svijetu. Osim toga, moguće je koristiti i finansijsku polugu koja omogućuje ostvarivanje mnogo većeg profita pri pomaku vrijednosti valuta. Uz finansijsku polugu od npr. 1:5 na jačanju dolara od 15% u proteklih osam mjeseci mogao se ostvariti profit od čak 75%. Korištenje poluge naravno nosi i dodatan rizik kojeg takođe treba imati na umu pri investiranju.

Očekivanja analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će se povećana volatilnost na tržištu nastaviti, pa su pomaci kursa glavnih valuta od nekoliko posto u nekoliko dana ili nedjelja i dalje mogući, što će omogućiti nove prilike za ostvarivanje profita. Takođe smatraju da će dugoročno američki dolar i dalje jačati u odnosu na euro, no nakon naglog jačanja zadnjih mjeseci moguća je privremena korekcija od nekoliko posto.

 

Analizu izradio:
Admiral Markets
 
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top