Da li je nafta stigla do dna? | Ekonomist

Da li je nafta stigla do dna?

Lideri u naftnoj industriji su na sastanku u Abu Dabiju izrazili nadu da je naftno tržište doseglo dno i da je zaustavljen pad cijena.

Na godišnjoj Međunarodnoj naftnoj izložbi i konferenciji u Abu Dabiju proizvođači su imali priliku da razgledaju novu opremu, ali je glavna tema cijena nafte koja je ispod 50 dolara po barelu, dok je sredinom 2014. godine bila iznad 100 dolara.

Proizvođači žele više cijene, ali Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) zasad nije uspjela da smanji proizvodnju što bi podiglo cijene.

Članice naftnog kartela dogovorile su se u septembru o potencijalnom smanjenju na 32,5 miliona barela sa 33 miliona barela, što bi trebalo da bude potvrdjeno na sastanku u Beču kasnije ovog mjeseca.

S druge strane, nepoznanica je kako bi to moglo da utiče na američke proizvodjače koji crpe naftu iz škrljica.

Proizvodnja iz naftnog škrljica je skuplja, pa je takvim proizvodjačima potrebna viša cijena da bi izbjegli gubitke.

Pored toga, Iran, Saudijska Arabija i još neke zemlje su povećale proizvodnju.

Direktor Ekson mobajla Reks Tilerson je rekao da je potrebno da se okonča neizvjesnost na tržištu.

Generalni sekretar OPEK-a Muhamed Sanusi Barkindo je upozorio na dosad nezabilježeni trogodišnji pad u investicijama naftnih kompanija u istraživanja i proizvodnju.

Ministar energije Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrui rekao je da je naftna industrija dočekala “svanuće” i najavio rast cijena nafte, dodajući da je “bilo potrebno mnogo vremena” da se to dogodi.

Ministar za naftu i gas Omana Hamad al-Rumhi rekao je da je “zdrav razum polako prevladao u OPEK-u”, ali u upozorio da su neke zemlje u medjuvremenu podigle proizvodnju.

Igramo se s vatrom. Privrede mogu biti uništene“, rekao je al-Rumhi.

Izzvor: Bankar.me

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top