Da li je globalizacija dala korupciji vjetar u leđa? | Ekonomist

Da li je globalizacija dala korupciji vjetar u leđa?

U današnjem vremenu, lideri, bez obzira da li dolaze iz javnog ili privatnog sektora, susrijeću se sa ne malim brojem izazova. Posljedice njihovog nepoznavanja, kao što su mnogi na svojoj koži osjetili, znaju biti pogubne. U cijelom moru potencijalnih problema ističu se nestabilne ekonomije, rastući terorizam, širenje pandemija, globalno zagrijavanje i hakerski napadi. Svakako ne možemo svakom od njih posvetiti istu pažnju, ali treba da razumijemo kako su oni međusobno povezani. Razumijevanje te veze je ključ u osiguravanju najboljeg dejstva naših odluka u borbi sa navedenim izazovima.

Dobra početna pozicija u tom procesu jeste upoznavanje sa problemom korupcije. O njenoj štetnosti ne treba previše trošiti riječi. Ona podriva ideju o ravnopravnoj tržišnoj borbi, vladavini prava, omogućava nepotizam i sticanje nezaslužene ekonomske i političke moći.

Prevare i korupcija koje su istražitelji otkrili u Svjetskoj Banci povezane su sa mnogim globalnim izazovima. Više od 60% pritužbi primljenih u prošloj godini, vezano za projekte u sukobima zahvaćenim područjima, ticalo se korupcije i pronevjera. U sasvim konkretnim situacijama, kakve su rušenje mosta ili zgrade sa fatalnim posljedicama, iza urednih obrazaca, možemo naći davanje mita za račun “žmurenja” na standarde iz oblasti sigurnosti gradnje. Problem sa prevarama i korupcijom je da one sprječavaju ostvarivanje punog potencijala zdrave politike i dobrih rješenja.

Prošlog ljeta, kontaktirao sam 25 lidera anti-korupcijskih tijela i pitao ih šta su najveće promjene koje su se desile u anti-korupcijskom pokretu u zadnjih 15 godina. Mnogi od njih su istakli kao najveći napredak stavljanje borbe protiv korupcije na globalni nivo, zahvaljujući međunarodnim tijelima zaduženih za antikorupcijsko djelovanje. Zaista, u prethodnih nekoliko decenija svjedoci smo razvoja međunarodne antikorupcijske legislative, kao i regionalnih i nacionalnih zakonodavstava. Međunarodna civilna društva, kao što su Transparency International, Global Witness, Global Financial Integrity, Volcker Alliance, takođe su dali značajan doprinos. Međutim, mnogi ističu da, iako imamo povećanu pažnju na međunarodnom nivou, globalizacija je, zapravo, jedan od glavnih uzroka za jačanje sofisticiranih oblika korupcije.

Globalni program Savjeta Svjetskog Ekonomskog Foruma, zaduženog za borbu protiv korupcije, pokušava da uđe u srž problema, da pronađe i unaprijedi polugu koja će pokrenuti promjene na bolje. Vjerujemo da možemo protjerati korupciju iz Sistema industrije, na regionalnom i globalnom planu. Fokusiranjem na vezu između privatnog i javnog sektora, u smislu problema i puteva njegovog rješenja, značajno smo bliži najefektivnijem djelovanju.

Iznad svega, cilj ovog programa je vraćanje povjerenja u lidere i institucije.

 

Author: Leonard Frank McCarthy is the Integrity Vice-President of the World Bank Group, Washington DC, and the chair of the Global Agenda Council on Transparency and Anti-Corruption (2014-16).
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top