Da li je F-35 najskuplja greška na svijetu?

Da li je F-35 najskuplja greška na svijetu?

Američki program da se izgradi F-35 lajtning II, nailazio je na prepreku za preprekom sa odlaganjima i prekoračenjima budžeta.

Te prepreke ovog najnaprednijeg višenamjenskog borbenog aviona mogle bi da ga pretvore u najskuplji neuspjeli poduhvat na svijetu.

F-35 kompanije “Lokid Martin“ trebalo je da bude “centralna tačka za definisanje isplative nove generacije lovaca koje bi koristila Mornarica, Vazduhoplovstvo, Marinci i naši saveznici“.

Međutim, cijena koja mu je rasla vrtoglavom brzinom, kao i probijanje rokova, uz potrebe da se naprave krupne modifikacije motora, nakon što se prošle godine zapalio, uzrokovale su da mnogi komentatori iznesu stav da on nikada neće opravdati očekivanja. U Britaniji neki stariji odbrambeni eksperti ovaj projekat odbacuju kao “besmislen“.

Devet zemalja-partnera u projektu F-35 su Sjedinjene Američke Države, Australija, Kanada, Danska, Italija, Holandija, Norveška, Turska i Velika Britanija. Dobavljači iz svake od ovih država konstruišu komponente F-35 za sve letelice, ne samo one koje su namjenjene njihovim zemljama. Međutim, Džon Maršal, iz trusta mozgova “Difens sinergija“, rekao je za britanski list “Indipendent“ da je ta letelica izuzetno skupa, tehnički i operativno falična i da je mala vjerovatnoća da će dostići potpuno i zadovoljavajuće operativno stanje u narednih nekoliko godina.

Ukupni troškovi programa F-35 povećani su sa 233 milijarde 2001. godine na 391 milijardu, što, prema nedavno objavljenom izvještaju, ovaj projekat čini “najskupljom i najambicioznijom akvizicijom“ Ministarstva odbrane SAD.

Bilo je planirano da avioni F-35 budu raspoređeni na britanskim nosačima aviona tipa “Kraljica Elizabeta“, koji su trenutno u fazi izgradnje, ali će zbog kašnjenja projekta ovi brodovi u službu ući bez aviona. Velika Britanija trenutno posjeduje tri letelice, koje su na testiranjima u SAD, naručila je pet letelica, a planira da kupi još 10, što će rezultirati ogromnim računom za samo 18 aviona.

“Čovek bi mogao da pomisli da je minimalna porudžbina koju moraju da imaju do 2020. približno 48 letelica, ali siguran sam da se Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo nada da će biti još porudžbina, pošto je predviđeno da F-35 zamijeni ‘tornado‛“, rekao je bivši prvi morski lord admiral Lord Vest.

Bivši ministar oružanih snaga Velike Britanije Nik Harvi rekao je za “Indipendent“ da “nije bilo teoretske šanse“ da F-35 bude spreman za borbu do 2018.

“Ne sjećam se da sam čuo bilo kakve nagoveštaje da će ove naprave moći da se koriste u borbi prije 2020. godine. Može se argumentovano tvrditi da je ovo odavno bio jedan od najskupljih neuspjelih vojnih poduhvata u istoriji“, rekao je Harvi.

 

Izvor:B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top