Da li je evro pred kolapsom? | Ekonomist

Da li je evro pred kolapsom?

Projekat zajedničke evropske valute je neodrživ u sadašnjoj formi i samo što nije propao, upozorava njen glavni arhitekta.

Profesor Otmar Ising, prvi glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECV), upozorio je da evro ne može da preživi u ovakvoj verziji.

On je upozorio i da je ECB postala opasno prenapregnuta u pokušaju da upravlja sa 19 različitih privreda koje koriste zajedničku valutu.

Uporedio je ovaj sistem sa “kućom od karata” koja će se “jednog dana samo raspasti”, kaže on.

“Realno, biće to slučaj provlačenja, borbe od jedne krize do druge. Teško je predvidjeti koliko će to potrajati, ali ne može trajati vječno”, dodao je Issing.

Prema njegovom mišljenju, ECB je počinila fatalnu grešku kad je pristala da izvlači države u bankrotu poput Grčke i Irske.

Bolje rješenje je bilo istjerati Grčku iz evrozone i pružiti joj velikodušnu podršku nakon što obnovi stabilnost kursa drahme.

“Pakt o stabilnosti i rastu propao je, manje ili više. Intervencije ECB-a eliminisale su tržišnu disciplinu. Zbog toga nema fiskalnog kontrolnog mehanizma ni od strane tržišta ni od strane politike. Ovo ima sve preduslove za katastrofu monetarne unije”, smatra Ising.

Pesimistični zaključak profesora Isinga je da nema rješenja za probleme monetarne unije bez formiranja političke unije, što je malo vjerovatno.

A ekonomista i nobelovac Džozef Stiglic (Joseph Stiglitz) kazao je ranije da je dluka da se stvori jedinstvena valuta bez institucija koje bi je štitile, bila je fatalna za evrozonu. 

Prema njegovim riječima, evrozona sada mora da se otarasi euva da bi preživjela.

U svojoj knjizi “Evro: Kako zajednička valuta ugrožava budućnost Evrope”, koja će biti objavljena sljedeće nedjelje ekonomista piše da je evrozona imala nedostake otkako je stvorena i da je time predodređena da se uruši, osim ukoliko ne sprovede velike promjene na planu zajedničke valute.

Evro se često opisuje kao dijete iz lošeg braka. Loš brak je kada dvoje ljudi koji nikada nisu trebali da budu zajedno, sklope zavjet koji je navodno neraskidiv. Evro je iz malo komplikovanijeg braka: Riječ je o uniji od 19 različitih zemalja koje su se vezale”, piše u knjizi Stilgic.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top