Da li je Air Serbia održiva kompanija? | Ekonomist

Da li je Air Serbia održiva kompanija?

“Air Serbia nije održiva kompanija, jer ne može da postoji bez državnih subvencija”, ocijenio je Radmilo Marković, novinar nedjeljnika “Vreme”, gostujući na N1.

“Air Serbia ne može da postoji bez subvencija. To se jasno vidi iz finansijskih izvještaja i to nije novo, samo je pitanje koliko će država to da nastavi da plaća, jer bez toga Air Serbia je u debelom minusu“, rekao je Marković.

On navodi da je u posljednje tri godine, koliko traje period restrukturiranja prema ugovoru, Srbija dala 194 miliona eura subvencija, a ukupan neto profit bio je 7,4 miliona eura. To je, navodi, otprilike gubitak od 62 miliona godišnje bez subvencija.

er_srbija_promo

„Apsolutno ne postoji mogućnost da Air Serbia nastavi da postoji, ako država ne nastavi da plaća“, dodao je on.

Marković ocjenjuje da Srbija dobija manje od onoga što je uložila u tu kompaniju. „Vidimo da je poslovna strategija sa početka bila promašena, još veći priblem je što Air Serbia namjerava da nastavi da pregovara oko daljih davanja“, kaže on.

Cijela neto dobit Air Serbia-e ide na pokrivanje istorijskih gubitaka, prema Zakonu, objašnjava on. „Te tri godine cijela dobit išla je na saniranje duga. Dakle, biće potrebno sto godina da se taj gubitak pokrije“, dodao je.


 

Izvor: N1

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top