Da li će Elektroprivreda Srbije kupiti akcije od A2A? | Ekonomist

Da li će Elektroprivreda Srbije kupiti akcije od A2A?

Da li Srbi ulaze u EPCG ?

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić, u Aprilu 2015. rekao je da EPS neće biti privatizovan već će pokušati da kupi elektroprivredna preduzeća u Republici Srpskoj (RS) i Crnoj Gori. On je najavio i da će se, možda, udružiti sa njima i da Ministarstvo energetike analizira koliko bi taj potez bio dobar.

Elektroprivreda Srbije zainteresovana je  za kupovinu 41,7 odsto akcija koje italijanska kompanija A2A posjeduje u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

“Pitanja oko kupovine paketa akcija energetskih kompanija, kao što je Elektroprivreda Crne Gore su u nadležnosti resornih ministarstava, pošto se strateške odluke za širenje Elektroprivrede Srbije u regionu donose  na nivou Vlade Srbije, koja je osnivač Javnog preduzeća EPS”, odgovorili su iz Sektora za odnose s javnošću EPS.

Iz resornog Ministarstva rudarstva i energetike Srbije odgovorili su da nijesu nadležni za ovakve planove.

Kompanija A2A angažovala je investicionu banku Rotšild da bi do kraja godine prodala udio u Elektroprivredi.

Da je A2A pokrenula postupak prodaje svojih akcija u EPCG potvrdio je krajem maja premijer Duško Marković.

„Mi ćemo čekati njihovu odluku. Ta odluka mora biti stavljena nama na sto kako bismo se odredili oko toga da li je prihvatamo ili ćemo mi ući u otkup njihovih akcija po pravu preče kupovine“, rekao je Marković novinarima nakon Premijerskog sata.

A2A ima mogućnost da, prema aneksu akcionarskog ugovora sa crnogorskom Vladom, koji je Skupština usvojila početkom marta, između juna i septembra proda 41,7 odsto udjela crnogorskoj Vladi za 250 miliona eura. Tu opciju (put opciju) je u pregovorima sa Vladom dogovorio novi menadžerski tim koji vodi A2A od 2014. godine.

EPS je za kupovinu akcija EPCG bila zainteresovana i 2009. godine kada je paket akcija kupila italijanska kompanija. Upravni odbor EPS-a je u martu 2009. dao saglasnost menadžmentu  da učestvuje na tenderu za kupovinu 18,3 odsto akcija EPCG.

Kao preduslov učešća na tenderu, EPS je za otkup tenderske dokumentacije uplatio 50 hiljada eura, ali ipak nije dostavio ponudu.

HEP takođe potencijalni kupac

Osim iz Srbije, I iz hrvatske Vlade je nekoliko navrata najavljeno da bi Hrvatska elektroprivreda (HEP) trebalo da postane regionalni igrač preuzimanjem energetskih kompanija u zemljama regiona.

Put opcija, kojom A2A ima pravo da svoje akcije u EPCG ponudi Vladi za 250 miliona eura važi  tri mjeseca nakon isteka ugovora do kraja septembra tekuće godine.

Iz A2A su rekli da će do kraja septembra odlučiti da li će ostati u EPCG.

Aneks ugovora sa A2A ističe krajem juna ove godine, kada ističu upravljačka prava A2A u EPCG.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top