Da bi proizvod bio uspješan, empatija je ključna | Ekonomist

Da bi proizvod bio uspješan, empatija je ključna

Upoznajte Meri, studentkinju koju sam upoznao u državnoj školi u Teksasu. Ona je brucoš i tri puta je promijenila glavni predmet. Prvi je odabrala jer joj je tako mama rekla. Skoro je odabrala novi zato što joj prijateljica taj pohađa. Meri želi da putuje svijetom kad diplomira.
Svjesna je da njeno obrazovanje košta njenu porodicu. Voli svoj fakultet ali je zabrinuta za svoju budućnost. Zabrinuta je oko svojih odluka. Zabrinuta je oko svega.

Sad zamislite da dizajnirate proizivod koji bi pomogao Meri da pobijedi svoju ankcioznost. Na osnovu ovog prilično tipičnog profila jednog studenta, možete intelektualno analizirati Meri i njenu situaciju. No, ono što zaista treba da stvorite je empatija, a empatija nije nešto što se intelektualno stvara, ona se osjeća. Da bi osjetili šta Meri osjeća, morate provesti vrijeme sa njom, upoznati njene želje i težnje, i osjetiti isto što i ona. Empatija je ključ uspjeha.

Ukoliko želite da se vaš proizvod dobro proda, morate dijeliti empatiju sa ljudima koji će kupovati, koristiti i doživjeti vaše proizvode ili usluge. Ako stvarate proizvode za studente, kao što ja to radim, to znači da morate osjetiti kako izgleda biti student. Osjetiti kako izgleda biti specifičan student.

Blackboard je preduzeće koje se razvija petnaest godina. Tokom posljednjih nekoliko godina, okrenuli smo se proizvodima od kojih će koristi imati studenti. Posvetili smo se tome da pomognemo akademcima na njihovom visokoobrazovnom putu. To znači da moramo napraviti proizvode koje će studenti voljeti da upotrebljavaju. A to dalje znači kvalitetno provođenje vremena upravo sa njima. Posjetili smo studentske sobe, posmatrali ih dok gledaju TV, i učili o njihovoj ankcioznosti. Spoznali smo kako profesori predaju predmete u četiri različite škole, a opet znaju ime svakog studenta. I to je sve spada u upoznavanje. Ali, ono što je važnije jeste da smo se počeli osjećati kao dio tog svijeta. Znanje koje imamo o načinu života studenata uvjerava nas da su naši proizvodi finansijski isplativi, naša strategija racionalna i da će naša taktika uspjeti. Ali empatija je ta koja ima završnu riječ u stvaranju proizvoda.

U empatiji je tajna. No, tu postoji jedna začkoljica. Vi zapravo i ne možete u cjelosti osjetiti ono što Meri osjeća, jer Merin put je samo njen. On je zasnovan na bogatstvu njenog živtnog iskustva, na djetinjstvu i kućnom vaspitanju. Vi možete biti sposobni da znate šta Meri zna, ali da zaista osjetite ono što ona osjeća, morali biste postati ona. A to je, naravno, nemoguće uraditi.

I tako dolazimo do zaključka da je potpuna empatija nemoguća, ali potraga za istom nije. Empatija je široko polje, sa vama na jednoj strani i Meri na drugoj. Što ste bliži Meri, to ćete vjerovatnije napraviti proizvod za koji će ona procijeniti da je upotrebljiv, koristan i poželjan.

Nikada nećete biti u potpunosti sigurni koliko blizu ste stigli, ali to je rizik koji inovator mora da podnese. No, taj se rizik može svesti na minimum tako što ćete provoditi sa Meri onoliko vremena koliko je moguće. Što postanete bliskiji, to ćete bolje predvideti njeno ponašanje i kako će reagovati u određenoj situaciji. I onda kad počnete da osjećate kako je to biti Meri, zateći ćete sebe kako stvarate dobro dizajnirani proizvod koji će ljudi voljeti da koriste.

Izvor: hbr.org

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top