Crveni iPhone 7 iz linije (PRODUCT)RED dostupan od 24. marta | Ekonomist

Crveni iPhone 7 iz linije (PRODUCT)RED dostupan od 24. marta

Linija uređaja iPhone 7 i 7 Plus u crvenoj boji, koju je kompanija Apple predstavila juče u Kupertinu u okviru specijalne edicije (PRODUCT)RED, biće dostupna za naručivanje online i globalno dostupna u 40 zemalja od 24. marta.

Nove crvene „sedmice” biće dostupne u verzijama memorijskog kapaciteta 128 i 256 gigabajta, a raspon cijena biće od 749 eura za osnovni model sa manje memorije do 869 eura za Plus model sa više memorije.

Budući da su iPhone 7 i 7 Plus predstavljeni prošle godine u crnoj, zlatnoj, srebrnoj, Rose Gold i Jet Black boji, Apple se opredijelio za mat crvenu u sklopu humanitarnog programa (PRODUCT)RED kojeg vodi Bono Vox.

Riječ je o projektu kojeg Apple već deceniju sprovodi kao partner organizacije (RED) koja pruža podršku različite programa koji obuhvataju savjetovanje, testiranje i naučno istraživanje u borbi protiv HIV-a i AIDS-a. Svaki kupac ovih uređaja direktno će dati podršku radu ove organizacije.

Nakon što je 9. januara ove godine obilježeno tačno 10 godina od predstavljanja prvog iPhonea bilo je očekivano da kompanija iz Kupertina priprema nešto čime će prekratiti vrijeme do lansiranja iPhonea 8, kojeg očekujemo ove jeseni i koji bi trebalo da donese velike promjene liniji smartfona brenda sa logom jabuke.

Bono Vox i Stiv Džobs 2004. godine (Foto: Associated Press)

O mogućem prdstavljanju „crvene sedmice” na proljeće ove godine već je bilo riječi nakon što su procurile informacije o proizvodnji crvenih komponenti, no tek tokom ovog predstavljanja otkrivena je povezanost sa humanitarnim programom kojim je obilježeno i decenijsko partnerstvo Applea i organizacije (RED).

Prethodna saradnja Applea sa ovom organizacijom bila je javno vidljiva kada je osnivač kompanije Stiv Džobs predstavio RED iPod.

Appleova procjena bila je da sadašnja ponuda boja nije dovoljna, pa je model samo varijacija na temu. Sve ostale specifikacije modela iPhone 7 i 7 Plus su zadržane. Ovo je prvi put da kompanija predstavlja uređaj koji se od prethodne serije razlikuje isključivo po boji, a sve je urađeno sa namjerom da akcenat bude na humanitarnoj komponenti.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top