Crnoj Gori na raspolaganju 500 miliona dolara | Ekonomist

Crnoj Gori na raspolaganju 500 miliona dolara

Britanska kreditna agencija za podršku izvozu (UKEF) za Crnu Goru ima na raspolaganju 500 miliona dolara, saopšteno je iz ambasade te zemlje u Podgorici.

UKEF je kreditna agencija britanske Vlade, koja ima ulogu da pruži podršku kako izvoznicima iz Velike Britanije, tako i njihovim kupcima u inostranstvu.

Kako bi se bolje upoznao sa potencijalima uvoza i izvoza u Crnoj Gori, regionalni predstavnik te agencije za Centralnu Evropu Vomik Nur Šah ove sedmice boravi u posjeti Crnoj Gori.

Kako navode iz Britanske ambasade, UKEF može da pomogne vladinim ministarstvima, opštinama i privatnim preduzećima koji posluju u Crnoj Gori da obezbijede konkurentne, dugoročne finansije za promet roba i usluga sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Ponuda važi i za međunarodne kompanije koje se bave projektima u Crnoj Gori. Može podržavati i javno-privatna partnerstva, finansiranje projekata i refinansiranje tržišta kapitala.

“UKEF na raspolaganju ima do 500 miliona dolara za Crnu Goru za sve sektore, uključujući turizam, infrastrukturu, vodu i obnovljive izvore energije, a može pokriti i do 85 odsto ukupnih troškova projekta”, navodi se u saopštenju.

Da bi se kvalifikovao, svaki projekat mora da ima najmanje 20 odsto roba i usluga u Velikoj Britaniji, a minimalna vrijednost je 5 miliona eura.

“Osim kupovine britanske robe, usluge mogu uključivati i master planiranje, projektovanje i isporuku, marketing, konsalting i pravne usluge, kao i niz drugih usluga. Kredit koji se organizuje preko UKEF-a može se vraćati od 2 do 10 godina, a čak i do 18, u nekim sektorima kao što su voda i obnovljiva energija”, kazali su iz ambasade.

O konkretnim potencijalima projekata Šah je u Crnoj Gori razgovarao sa predstavnicima Ministarstva finansija, privrede, MIPA, Sekretarijata za razvojne projekte, Privredne komore i banaka prisutnih na crnogorskom tržištu, ali i sa predstavnicima opština, Berane i Budva.

Ovo je prva posjeta UKEF-a ne samo Crnoj Gori već i regionu.

Britanska ambasadorka Alison Kemp tim povodom je istakla da posjeta naglašava ekonomski potencijal koji Ujedinjeno Kraljevstvo vidi u Crnoj Gori.

“UKEF nudi finansiranje britanske vlade u svim sektorima. To je prije svega jedno korisno sredstvo opštinama i pojedinačnim projektima koji traže finansiranje prema kreditnom rejtingu koji ima Ujedinjeno Kraljevstvo. UKEF takođe može pomoći u identifikovanju odgovarajućih britanskih kompanija koje pružaju visokokvalitetnu robu i usluge, po konkurentnim cijenama na osnovu kojih je Ujedinjeno Kraljevstvo poznato. Uključivanje UKEF-a u projekte u Crnoj Gori će osigurati da finansiranje dolazi sa visokom stopom transparentnosti, uz visoke standarde upravljanja životnom sredinom i socijalnim rizikom, gdje je to neophodno”, kazala je Kemp.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top