Crnogorski privrednici na sajmu u Mostaru | Ekonomist

Crnogorski privrednici na sajmu u Mostaru

Privredna komora Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i IRF-om, organizovala učešće crnogorskih privrednika na 22. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, od 9. do 13. aprila, saopšteno je iz PKCG.

Riječ je o najvećoj i najznačajnijoj privrednoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini sa više od 800 izlagača – preduzetnika iz zemalja regiona, koja je održana na oko 30.000 kvadratnih metara sajamskog izložbenog prostora. U sklopu sajma organizovane su dvije podsajamske manifestacije i to “Sajam vina i vinogradske opreme” i “Međunarodni dani turizma”. Zemlja partner bila je Kina.

Ponudu je na zajedničkom štandu predstavilo 27 crnogorskih kompanija iz sektora proizvodnje hrane, kožne galanterije, turizma, IT-a, prevoza i drugih.

– Nastup na Sajmu je omogućio izlagačima da predstave proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, te steknu nove poslovne kontakte. U okviru Međunarodnog sajma privrede u Mostaru organizovani su B2B sastanci u okviru EEN mreže, poslovni i forum poslovne i saradnje gradova u okviru 16+1 inicijative, sastanak Upravnog odbora Foruma jadransko-jonskih privrednih komora, međunarodna Konferencija „Privreda-ključni učesnik razvoja društva”, sastanak partnera na projektu “Zajednički turistički proizvod”: Unaprjeđenje regionalne saradnje kroz kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije i Bakar projekat – navedeno je u saopštenju.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović govorila je na forumu poslovne i saradnje gradova u okviru 16+1 inicijative. Ona je predstavila poslovni ambijent u Crnoj Gori i spremnost države za saradnju u okviru inicijative koja obuhvata 16 država centralne i istočne Evrope i Kinu.

Kako navode iz PKCG, prema zvaničnim podacima, ekonomija Crne Gore nastavlja da raste umjerenim tempom i rast bi trebalo da se nastavi na srednji rok, osnažen implementacijom velikih investicionih projekata. Tokom 2018. ostvarena je realna stopa rasta BDP od 4,9 odsto.

– Pozitivna kretanja BDP-a rezultat su povećane proizvodnje u većem broju privrednih djelatnosti, kao i investicione potrošnje, te intenzivnije razmjene roba i usluga u odnosu na prethodnu godinu – rekla je Filipović, dodajući da je ukupan priliv stranih direktnih investicija u 2018. godini iznosio 843,1 milion eura i veći je 27,9 odsto u odnosu na 2017.

Potpredsjednica je istakla da su sa Kinom uspostavljene veoma razgranate veze i sadržajni odnosi u oblasti ekonomije, ali i brojnim drugim oblastima.

– Ona je podsjetila da je Kina značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore, a naša zemlja je kreirala povoljno i stimulativno poslovno okruženje za investitore, pa će nastojati da i dalje podstiče renomirane kineske kompanije da ovdje investiraju.  Kineska preduzeća sada učestvuju u izgradnji naše infrastrukture. Podsjetimo, njihova kompanija CRBC realizuje najznačajniji infrastrukturni projekat u našoj zemlji, prioritetnu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa – dodaje se.

Naglašen je interes kineskih kompanija za ulaganje u energetiku. Smatramo da je to realan prostor za intenzivniju saradnju, posebno ako se imaju u vidu i potencijali regionalnih hidro-energetskih izvora koji istovremeno pripadaju Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kazala je Filipović.

Prostor za saradnju postoji i u turizmu, dodaje ona. Crna Gora je jedna od najbrže rastućih turističkih ekonomija u svijetu.

– Turiste sa dalekih tržišta, kao što je i kinesko, možemo privući udruženi kroz regionalnu turističku ponudu, posebno imajući u vidu činjenicu da su se navike turista iz Kine posljednjih godina značajno promijenile, jer oni posebno iskazuju interes za destinacije bogatog kulturno-istorijskog naslijeđa, što Crna Gora i zemlje regiona svakako jesu – rekla je Filipović.

Ona je zaključila da Crna Gora mnogo očekuje od buduće saradnje sa Kinom.

– Kineske kompanije imaju značajno tehnološko iskustvo i kapitalnu sposobnost, a Crna Gora bogate prirodne resurse i veliku potrebu za investicijama, zbog čega saradnja između naše dvije strane ima jaku prednost uzajamnog dopunjavanja i ogroman potencijal – rekla je Filipović.

Privredna komora Federacije BiH organizovala je Međunarodnu konferenciju “Privreda- ključni učesnik razvoja društva” u okviru ovogodišnjeg sajma u Mostaru.

Potpredsjednica Filipović je učestvovala i u radu međunarodne konferencije “Privreda- ključni učesnik razvoja društva” u čijem fokusu su bili uloga obrazovanja u digitalnoj transformaciji društva, ekonomske koristi sistema energetske efikasnosti, gradovi i kulturno nasljeđe (ideje i primjeri dobre prakse za Jadransko-Jonsku makroregiju), te arbitražno rješavanje trgovačkih sporova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top