Crnogorski milioneri neće plaćati dodatni porez

Crna Gora ima 64 milionera, no oni na svoje bogatsvo ne plaćaju dodatni porez. Brojne inicijative da Vlada uvede dodatni porez na luksuz ostale su bez odgovora.

I dok se građanima uvode takse na gorivo, struju ili cigarete ne postoji volja da se oporezuju enormno bogati, smatraju u NVO sektoru.

Najbogatiji Crnogorac na svom bankovnom računu ima 63,3 miliona eura. U Crnoj Gori je ukupno 64 građana, koji na svojim računima imaju depozite u iznosu od preko milion eura.

Oni koji najviše imaju uprkos zahtjevima javnosti ne plaćaju porez na ekstra profit.

“Sa druge strane imamo politiku koja je u posljednjoj deceniji desetine miliona uzela od najsiromašnijih građana bilo da su u pitanju takse na gorivo ili struju za koje se ispostavilo da nijesu bile u skladu sa ustavom. Tako da nažalost imamo politiku koja i dalje radije uzima od najsiromašnijih građana, a ne uzima od onih koji su najbogati”, kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

No bogatstvo bi se trebalo različito oporezovati zavisno od njegove svrhe, smatra Vasilije Kostić, ekonomski analitičar.

“Ukoliko se ulaže u potrošnju za stvaranje fonda bogatsva ličnog bogatstva, onda to često ekonomski nije atraktivno i ekonomski može da bude kontraproduktivno. Zato bi kroz poreski sistem takva ulaganja trebalo visoko oporezovati, a nisko ili stimulativno ona ulaganja koja stvaraju nova radna mjesta i koja podstiču ekonomsku aktivnost”, kaže analitičar Kostić.

Da li će država oporezovati milionere pitali smo Ministarstvo finansija.

“Ne postoje razlozi za neko dodatno oporezivanje novčanih sredstava koja su ostvarena iz oporezivih prihoda. Zaključak je da se imovina ne oprezuje dva puta, ali se oduzima ako je nelegalno stečena”, poručuju iz Ministarstva finansija.


Izvor: RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top