Crnogorska turistička sezona neizvjesna

Crnogorski hotelijeri saglasni su da je turistička sezona neizvjesna.

“Popunjenost kapaciteta više  će zavisiti od individualnog angažmana, nego od saradnje sa agencijama”, rečeno je na jučerašnjem  sastanku hotelskog sektora Crnogorskog turističkog udruženja u Herceg Novom. Zato su predložili više mjera kojima bi ovogodišnja sezona, u kojoj se očekuje pad sa istočnog tržišta do 50 odsto, bila uspješnija.

„Nije nam cilj da širimo paniku,  nego da se spremimo što je najbolje moguće za ono što nas čeka“, kazao je Zlatibor Milić, predsjednik sektora hotela CTU. On očekuje bolju posjetu iz Zapadne Evrope, iz Francuske i Njemačke, ali ističe da će se i za tradicionalne goste iz regione  morati više boriti. A, tu bitku “turistička privreda neće dobiti bez pomoći države i lokalne samouprave”.

Između ostalog, predlažu smanjenje PDV-a na  7 odsto, selekciju u kaznenoj politici prema malim i velikim hotelima, kao i popuste za one koji rade cijele godine. Zato su resornom Ministarstvu uputili su dopis sa hitnim korektivnim mjerama, ukazujući na 16 problema. Jeftiniji avio  – aranžmani, odnosno više low cost kompanija, jer u Crnoj Gori posluju samo dvije niskobudžetne avionske kompanije, za razliku od, na primjer susjedne Hrvatske. u kojoj ih je više od 10, i nadaju se da će država otvorenije pregovarati sa prevoznicima, jer su koristi od povećanja broja turista daleko su veće nego od naplaćivanja taksi.

Marko Petričević, izvršni direktor HTP “Mimoza” smatra da bi  hotelijere trebalo  rasteretiti poreza i doprinosa. U tom slučaju, možda bi i bilo prostora za korekcije cjenovnika. U “Mimozi” očekuju blagi pad broja noćenja, jer će izostati organizovane sportske grupe iz Rusije.

Nikola Milić, koji zastupa grupaciju malih hotela „Casa del mare” ukazao je da bi CTU mogao da aplicira kod evropskih fondova, pa i kod Evropske banke za obnovu i razvoj, za sredstva kojima bi obezbjedili veće prisustvo na sajmovima.

 

Izvor: Vijesti

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top