Crnogorci najmanje koriste internet, najviše mobilne telefone | Ekonomist

Crnogorci najmanje koriste internet, najviše mobilne telefone

Broj aktivnih SIM kartica u odnosu na ukupan broj stanovnika u Crnoj Gori iznosi čak 161%.

U Crnoj Gora najmanje se koristi internet u regiji, samo 65 posto stanovnika (404 hiljade), što je 11 posto niže od evropskog prosjeka, koji iznosi 76 posto, pokazuju podaci izvještaja Simona Kempa, konsultanta u marketinškoj agenciji We Are Social, prenosi portal Digitalizuj.me.

Najviše internet koriste građani Kosova, njih 81 posto, zatim slijedi Hrvatska sa 75 posto, Slovenija sa 73 posto, Makedonija u kojoj internet koristi 70% građana, te Bosna i Hercegovina sa 69% korisnika. Na začelju popisa, uz Crnu Goru, nalazi se Srbija, sa 65% internet penetracije. Građani Crne Gore, s druge strane, najveći su korisnici društvenih mreža u regiji, broj aktivnih korisnika u odnosu na ukupan broj stanovnika iznosi 56 posto (350 hiljada korisnika). Facebook u Crnoj Gori svakodnevno koristi 69 posto korisnika.

To Crnu Goru stavlja daleko iznad evropskog prosjeka od 49%, iznad kojeg su i Makedonija (53%) i Kosovo (51%). Slijedi Hrvatska sa 47%, Slovenija sa 46% i Bosna i Hercegovina sa 45%. Na dnu je opet Srbija, s penetracijom društvenih mreža od samo 39%. Crna Gora i dalje drži rekord kada je u pitanju raširenost mobilne telefonije, odnosno broja aktivnih SIM kartica u odnosu na ukupan broj stanovnika, sa 161% (1,01 milijun aktivnih SIM kartica).Druge države iz regije su značajno ispod evropskog prosjeka, koji iznosi 131 posto. Hrvatska i Makedonija imaju penetraciju mobilne telefonije od 113%, Slovenija 108%, a Srbija 108%, dok su Kosovo sa 94% i Bosna i Hercegovina sa 90% jedine države u regiji koje imaju više stanovnika nego aktivnih SIM kartica. U izvještaju se navode i podaci o broju osoba koje komunikaciji na internetu, odnosno društvenim mrežama, pristupaju putem mobilnih uređaja. Crna Gora sa 46% (290 hiljada) ponovo bilježi više od evropskog prosjeka. “Kada uporedimo situaciju u regiji s evropskim prosjekom, dolazimo do zaključka da uglavnom kasnimo u usvajanju digitalnih tehnologija kada su u pitanju evropske države”, navodi se na stranici Digitalizuj.me.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top