"Crno zlato" staje na noge, investitori se vraćaju | Ekonomist

“Crno zlato” staje na noge, investitori se vraćaju

Cijene nafte su se povratile u trgovanju u Aziji, poslije dvodnevne rasprodaje zbog zabrinutosti trgovaca zbog planiranih razgovora o zamrzavanju proizvodnje.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u aprilu skočila je za 1,62 odsto, odnosno za 59 centi na 36,93 dolara za barel, a sirova nafta “brent” za maj je poskupila 1,21 procenat, odnosno za 47 centi na 39,21 dolar, izvještava agencija AFP.

Oba tipa nafte su pala za oko pet odsto u ponedjeljak i utorak, nakon što je Iran saopštio tokom vikenda da se neće pridružiti razgovorima o zamrzavanju sve dok njegova proizvodnja ne dostigne 4,0 miliona barela dnevno.

Ipak, investitori su se danas vratili kupovini “crnog zlata”.

Iran, jedan od najvećih svjetskih proizvođača ovog energenta, vratio se na izvozno tržište u januaru, nakon ukidanja višegodišnjih zapadnih sankcija vezanih za nuklearni program Teherana.

Sastanak na kom bi se razgovaralo o zamrzavanju proizvodnje nafte, koji su predložila prva dva proizvođača u svijetu, Rusija i Saudijska Arabija, pomjeren je sa 20. marta za april, što je podgrijalo sumnje da će do njega uopšte i doći ili da će sporazum ikada biti postignut.

Iran je povećao proizvodnju za 187.800 barela dnevno na 3,13 miliona u februaru, što je najveći mjesečni rast od 1997. godine, prema mjesečnom izveštaju Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

“Svjedoci smo povećanja dnevne proizvodnje od blizu 200.000 barela dnevno, što u suštini znači još više nafte na prezasićenom tržištu”, izjavio je analitičar kompanije “Filip Fjučers”, Danijel Ang, za AFP.

Tržišta sada iščekuju zvanični nedjeljni izvještaj o američkim zalihama sirove nafte i pokazatelje o proizvodnji koji treba da budu objavljeni kasnije danas, kao i zaključke sa posljednjeg sastanka Uprave federalnih rezervi, kako bi procijenila smjernice u pogledu kretanja kamatnih stopa.

Povećanje kamate po pravilu utiče na jačanje dolara, što poskupljuje naftu izraženu u američkoj valuti i ugrožava tražnju i cijene, navodi AFP.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top