Crni jun za britanske trgovce | Ekonomist

Crni jun za britanske trgovce

London — Britanski trgovci su imali najgori jun u posljednjih deset godina, jer su potrošači srezali potrošnju uoči referenduma Britanije o članstvu u Evropskoj uniji.

Promet u prodavnicama, koje rade najmanje godinu, pao je prošlog mjeseca za 3,6 odsto, prema istraživanju te kompanije, dok je odvojena anketa istraživačke grupe GfK pokazala da se povjerenje potrošača sunovratilo otkako su glasači izabrali Bregzit, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

“Mnogi prodavci su se možda kratkoročno zaštitili od pada funte, ali ako se funta zadrži na ovom nivou, troškovi uvoza robe i dodatno pogoršanje profitne margine bi se mogli preliti na potrošače”, izjavila je direktorka kompanije BDO, Sofi Mišel.

Dvije nedjelje od Bregzita, akcije kompanija iz britanskog maloprodajnog sektora su znatno pale, izgubivši u protekloj nedjelji čak 8,1 odsto vrijednosti.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top