Crni dani za Apple i iPhone | Ekonomist

Crni dani za Apple i iPhone

Analitička kuća Oppenheimer smatra kako po Apple i njihov iPhone uskoro počinju crni dani, od kojih se neće godinama oporaviti.

Naime, navedena kompanija smatra kako će potražnja za novim iPhoneima dostići svoj vrhunac iduće godine te kako će se potom potražnja iz godine u godinu samo smanjivati.

Oppenheimerov analitičar Andrew Uerkwitz navodi kako će Apple zadnji put imati skok u prodaji tokom fiskalne 2018. godine koja u Appleu počinje 30. septembra 2017. godine, kada će na ime desetogodišnjice iPhonea prodati 245 miliona  primjeraka, što će biti 9% više u odnosu na fiskalnu 2017. godinu za koju se procjenjuje prodaja do 225 miliona iPhonea.

Uerkwitz smatra kako će to ujedno biti i posljednji Appleov “juriš” na korisnike, nakon kojeg će uslijediti decenija lošijih poslovnih rezultata. Analitičari kao glavni razlog za ovakvu prognozu navode visoke cijene uređaja koje u stopu ne prate i hardverski noviteti.

James Cakmak (analitičar iz Monness Crespi Hardta) takođe smatra kako Appleu stižu crni dani, od kojih se neće lako, ako i ikada oporaviti. Kao glavni fokus u budućem Appleovom poslovanju Cakmak navodi zanimanje korisnika za nove VR i AR tehnologije, kao i konkurenciju u vidu Googlea i Amazona.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top