Crnagorakop izvozi kafu u Ameriku | Ekonomist

Crnagorakop izvozi kafu u Ameriku

Kafa proizvedena u Crnoj Gori od ovog mjeseca se može kupiti u više od 10.000 marketa širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u koje je danilovgradska firma Crnagorakop krajem februara otpremila prvi kontejner robe, pišu Dnevne novine.

Pored kafe, na policama američkih prodavnica naći će se i 28 vrsta konditorskih proizvoda nakon što su prethodno 21 dan putovali iz Luke Bar do Njujorka.

Dugo priželjkivan izvoz u Ameriku ovo preduzeće je ostvarilo poslije skoro pet decenija poslovanja, tokom kojih je u više navrata pokušavalo da robu prebaci “preko bare”.

Izvršni direktor Nedeljko Babić priča da je izvoz skup posao, koji pravi velike troškove. Partnerstvo sa Amerikancima ostvario je na kraju prošle godine, tokom koje je Crnagorakop poslovala u minusu. Uspio je, kako ukazuje, da postigne veću cijenu u odnosu na evropsko tržište, pa se nada da će, ako dobije podršku države i komercijalnih banaka, firmu izvući iz finansijskih problema.

Smještena na ulazu u Danilovgrad, fabrika Crnagorakopa građena je sedamdesetih godina prošlog vijeka u vrijeme vladavine komunističkog režima. Proizvodi koji su tada izlazili iz njenih mašina bili su među najpopularnijim u zemljama bivše Jugoslavije, a prednjačili su oni sa likom Čiča Gliše bez kojih se nije moglo zamisliti djetinjstvo.

Tokom devedesetih fabrika je privatizovana i bila je među prvima koje su otišle u privatno vlasništvo. Vremenom, stala je i proizvodnja kultnih slatkiša, ali i opala prodaja kafe kao posljedica nelojalne konkurencije. Preuzimanjem fabrike, Babić je, kako tvrdi, tada preuzeo i 11 miliona maraka skrivenih dugova.

Prošle godine Nedeljko Babić je bezuspješno pokušavao da dobije sredstva iz Abu Dabi fonda, ali na njegov dopis, kako tvrdi, nije stigao odgovor nadležnog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Sada čeka susret sa novim rukovodstvom ovog resora.

Osim kafe i konditora, on kaže da na američkom tržištu ima mjesta i za crnogorsku čokoladu. Spreman je da je proizvodi i da zbog toga uveća broj zaposlenih.

Proizvodi kompanije Crnagorakop mogu se naći i u regionu, Njemačkoj i Švajcarskoj. Jedno vrijeme su bili dostupni i u Austriji, ali im je dobavljača preuzeo srbijanski Bambi, ubacivši u markete Plazmu umjesto danilovgradskog Bebi keksa. Teško je, kaže Babić, izboriti se sa konkurencijom na stranim tržištima, a nije jednostavno ni na domaćem.

Sirovu kafu Crnagorakop nabavlja u Trstu, gdje ona dolazi sa plantaža Kolumbije, Brazila i Vijetnama. Tako dopremljena, vreća kafe može sadržati dugme, iglu i dlake od džaka, zbog čega je njeno prečišćavanje prvi korak u proizvodnji. Sve što nije zrno kafe, mašina će izbaciti.

Kad se kafa prečisti, prolazi kroz jedan od četiri silosa do pržione.

Da bi se ispržilo 200 kilograma kafe potrebno je 16 do 17 minuta. Kada se isprži, ona ulazi u hladnjak u kojem ostaje par minuta. Da bi se postigao bolji ukus i kvalitet, kafa se, pričaju radnici, mora ohladiti što prije. Poslije hlađenja, kafa dolazi na vagu transportnom trakom, gdje se vaga.

Na 200 kilograma sirove, dobije se 170 kilograma pržene kafe. Nakon toga, kafa ide na čekanje, što znači da se ona koju sada ispržimo ne stavlja odmah u proizvodnju već prije toga odstoji 24 sata tokom kojih zri. Iz silosa onda propada u rupe i nakon toga biramo da li ćemo da je meljemo ili pakujemo.

Ohlađena ide u mlin, koji radi po principu kamen od kamen. Kada se samelje, povuče se u kontejner iz kojeg se sjutradan pakuje i ide na tržište.

 

Komentariši

Top