Crna Gora uvozi vodu, a ima je u izobilju | Ekonomist

Crna Gora uvozi vodu, a ima je u izobilju

Crna Gora je tokom prošle godine uvezla 40 miliona litara vode, iako u našoj državi postoji pet fabrika koje već godinama na tržištu plasiraju jedne od najkvalitetnijih evropskih voda.

Na području kolašinske opštine u funkciji su fabrika vode “Votergrup Suza”, “Gorska”, i “Akva Bjanka”, dok Lipovska “Akva Monta” od prošle godine nije u funkciji.

Koncesije nad izvorištima voda dobili su na pomenutom području pet koncesionara od kojih su tri inostrana. No, vlasnici fabrika vode smatraju da nemaju olakšica niti pomoći od države, da je njihovo tržište jedino Crna Gora, te ističu da ih treba zaštiti od strane konkurencije kojoj, kako tvrde, neko omogućava da skoro cjelokupni “kolač” odnosi van naše države.

Vlasnik fabrike “Gorska” Petar Ivanović smatra da se velikim uvozom voda iz regiona pravi presedan jer se zapostavljaju domaće kompanije čija izvorišta proglašena među najboljim u Evropi.

“Problem je kod nas što nemamo osjećaj za domaći proizvod. Ako neke druge kvalitetne proizovde možda nemamo, vodu sigurno imamo i to u punom kvalitetu. I pored te činjenice, mi uvozimo nekih 15 miliona litara iz Srbije koja puni vodu i iz bunara dok su naše čiste izvorske i planinske vode koje na samom izvoru ne zahtijevaju nikakvo prečišćavanje”, kazao je Ivanović.

On je takođe istakao da aktivnosti Ministarstva poljoprivrede nijesu dovoljne da bi se stalo na put ovakvom stanju.

“Nikakve olakšice nijesmo dobili od države, a svoje proizvode plasiramo samo na domaćem tržištu. Ne znam zašto se ne forsira domaći proizvod, koji definitivno može doprinijeti i rastu BDP”, objasnio je Ivanović.

Predlog Ministarstva da se proizvođači voda i koncesionari izvorišta integrišu u jedno je za Ivanovića potpuno neprihvatljivo.

“Situacija je takva da za početak treba nas zaštiti ovdje na domaćem tržištu koje nije za potcijeniti. Realno bi bilo da se uvozi manje onoga čega mi imamo na pretek i to boljeg i kvalitetnijeg”, kazao je Ivanović i dodao da njegova firma, u zavisnosti od sezone, zapošljava oko 15 radnika.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top