Crna Gora sve privlačnija stranim investitorima

Crna Gora je prethodnih godina sprovela mnoge reforme koje su rezultirale povećanjem konkurentnosti i transparentnosti i poboljšanjem uslova poslovanja, čime je postala sve privlačnija stranim investitorima, ocijenio je predsjednik Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG), Kristof Šoen.

On je na koktelu povodom deset godina rada Savjeta u Crnoj Gori, koji je u srijedu organizovan u hotelu CentreVille, kazao da mu je veliko zadovoljstvo što taj jubilej proslavlja sa poslovnim i partnerima iz Vlade.

– Savjet je 2009. godine osnovalo pet kompanija, sa zadatkom da poboljšaju investicionu klimu i promovišu komunikaciju između zajednice stranih investitora i službi u Crnoj Gori. U prethodnih deset godina postali smo zajednica vodećih stranih investitora u Crnoj Gori, koja broji 40 kompanija iz različitih industrija – rekao je Šoen.

On je podsjetio na statističke podatke koji pokazuju da je doprinos članica Savjeta bruto domaćem proizvodu (BDP) Crne Gore na kraju prošle godine iznosio više od 25 odsto.

Šoen je na koktelu, kojem su prisustvovali članovi Savjeta i predstavnici Vlade i diplomatskog kora, ocijenio i da je crnogorsko zakonodavstvo u velikoj mjeri usklađeno sa propisima Evropske unije (EU) ili je na putu da to bude.

– Uspostavljen je atraktivan režim poreza i slobodne trgovine i sprovedene mnoge reforme koje su rezultirale povećanjem konkurentnosti i poboljšanjem uslova poslovanja – saopštio je Šoen.

On je podsjetio da Savjet, kroz publikaciju pod nazivom Bijela knjiga, prati razvoj biznis okruženja u Crnoj Gori i evidentira sve biznis barijere sa kojima se članice suočavaju.

– Crna Gora je u tom dijelu napravila značjan napredak. Indeks je u posljednjoj Bijeloj knjizi bio najviši od 2011. godine – precizirao je Šoen.

Prema njegovim riječima, život nije ravna crta, već postoje usponi i padovi, kao i šanse i izazovi.

– Crna Gora je kao mlada država, koja slavi 13 godina nezavisnosti, u kratkom vremenskom roku postigla mnogo, posebno u odnosu na ostale zemlje regiona – rekao je Šoen.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top