Crna Gora prva u konzumaciji duvana | Ekonomist

Crna Gora prva u konzumaciji duvana

Crna Gora je država sa najvećom konzumacijom duvana po glavi stanovnika u svijetu i jedna od retkih zemalja kod kojih se bilježi skok u broju onih koji koriste duvan, navode u saopštenjima organizacije “Juventas” i Centar za monitoring i istraživanje.

“Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da je od 2012. godine povećan broj pušača za 4,4 odsto, kao i da je znatno povećana zastupljenost pušenja među djecom – petnaestogodišnjacima, koja sada iznosi oko 11 odsto.

“To nam govori da je cijeli prosvetni i zdravstveni sistem omanuo u prevenciji pušenja”, ocijenili su u “Juventasu” i Centru za monitoring i istraživanje, prenosi RTCG.

Kako su naveli, zbog toga bi crnogorska Vlada trebalo da primijeni preventivne programe ograničavanja pušenja.

Ove dvije organizacije podsjetile su da Svjetska zdravstvena organizacija smatra da bi smanjenje prevalence pušenja sačuvalo živote 37.522 građana Crne Gore, odnosno šest odsto ukupnog broja stanovništva.

Kako su objasnili, samo nesprovođenje odredbi o zabrani pušenja na javnim mjestima moglo da košta Crnu Goru 10.514 života.


 

Izvor: RTS, Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top