Crna Gora postaje partner sajma turizma u Štutgartu

Turistička ponuda Crne Gore, sa akcentom na biciklizam i planinarenje, biće predstavljena na najvećem specijalizovanom evopskom sajmu u Štutgartu početkom 2020. godine, što je veliki iskorak u promociji naše zemlje posebno na zapadnoevropskom tržištu.

Ugovorom o ovakvoj saradnji koji su danas u Berlinu potpisali ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i izvršni direktor Camping Motor Touristik (CMT) sajma iz Štutgarta Roland Bleinroth, Crna Gora biće zemlja partner ovog sajma, koji ima preko 240 000 posjetilaca i više od 2 000 izlagača iz cijelog svijeta. Na njemu se posebno predstavljaju nove destinacije, zemlje, regije i gradovi za aktivni odmor.

Ovaj značajan Ugovor potpisan je na crnogorskom štandu na sajmu turizma ITB u Berlinu, takođe jednom od najvećih manifestacija za promociju turizma na kome Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Nacionalna i lokalne turističke organizacije u saradnji sa turističkom privredom predstavljaju turističku ponudu Crne Gore od 6. do 10. marta.

– Danas smo napravili veliki iskorak u promociji Crne Gore kao turističke destinacije u svijetu, posebno na tržištu Zapadne Evrope. Ljubiteljima aktivnog odmora u Crnoj Goru na raspolaganju je mnoštvo biciklističkih ruta i planinarskih staza, a mnoge prolaze kroz nacionalne parkove koji obiluju prirodnim ljepotama – istakao je Radulović.

Pored ovog ugovora, ministar Radulović, državni sekretar Damir Davidović i direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić održali su niz sastanaka sa predstavnicima značajnih turoperatora, organizacija i udruženja iz oblasti turizma među kojima su Deutscher Reisering, Thomas Cook Media & Partnerships, Der Touristik, TUI France, TUI UK&Ireland, TUI RUSSIA&CIS, AviaReps Poland, Baltic Aviation Support SIA na kojima je razgovarano o unapređenju saradnje i zajedničkim marketing aktivnostima na emitivnim tržištima.

Takođe, razgovarano je  i sa predstavnicima Lufthansa City Center (LCC) franšizne mreže 650 turističkih agencija iz 90 zemalja svijeta o organizaciji ovogodišnje Generalne skupštine Lufthansa City Centre u Crnoj Gori, kada se očekuje dolazak preko 500 generalnih menadžera i marketinških stručnjaka turističke industrije širom svijeta.

Tokom događaja IMM (International Media Marketplace), koji se održava dan uoči sajma, razgovarano je o mogućnostima saradnje na promociji turističke ponude Crne Gore sa predstavnicima preko 20 renomiranih medija iz Njemačke, Austrije i Švajcarske, između ostalog sa predstavnicima Suddeutsche Zeitung, Frankfurt Sonntags Zeitung, Bild der Frau, die Presse, Reisefreunde, Reisegala, Neue Waestfaehlische, WienerZeitung.

Posjetioci sajma iskazali su najveće interesovanje za ponudu aktivnog odmora u nacionalnim parkovima i organizovane izlete. Atraktivna ponuda za aktivni odmor, biciklističke i planinarske staze i netaknuta priroda privlače sve veći broj gostiju iz Njemačke – navode u Ministarstvu.

Prethodne godine Crnu Goru je posjetilo 80 odsto više turista sa ovog tržišta koji su ostvarili 73 odsto više noćenja u odnosu na 2017.

– Turoperatori koji u svojim programima nude Crne Goru najavljuju odličan buking  i tokom ove godine – navode oni.

Ono što posljednjih godina doprinosi konstantnom rastu gostiju sa ovog tržišta je i odlična avio-povezanost sa tržištem Njemačke.

Naime, nacionalna avio kompanija Montenegro Airlines pored linija za Frankfurt i Dizeldorf najavljuje i letove iz Tivta za Lajpcig i Minhen, kao i uvođenje nove linije iz Hanovera. Pored nacionalne avio-kompanije, niskobudžetna avio kompanija Wizz Air ima cjelogodišnje letove ka Memingenu, dok Ryan Air saobraća za Berlin preko cijele godine.

Ono što je novina je da niskobudžetna austrijska avio kompanija Laudamotion u saradnji sa kompanijom Ryanair uvodi novu liniju na relaciji Podgorica-Štutgart za ovu godinu. Eurowings tokom ove godine nastavlja sa prodajom sezonske avio linije na relaciji Tivat– Dizeldorf, a najveća avio-kompanija Njemačke Lufthansa uvodi nove linije od aprila i  to jednom nedeljno iz Frankfurta i Minhena za Tivat.

ITB sajam turizma je najposjećenija turistička berza koja okuplja predstavnike institucija, organizacija i privrede. Očekuje se da će sajam ove godine posjetiti preko 100.000 posjetilaca od čega preko 60 000 predstavnika turističke privrede.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top