Crna Gora planira novi tender za istraživanje nafte i gasa u podmorju | Ekonomist

Crna Gora planira novi tender za istraživanje nafte i gasa u podmorju

Tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, drugi po redu, trebalo bi da bude raspisan u narednoj godini, u cilju potpisivanja ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

– Što se tiče budućih aktivnosti, svakako da dosadašnjim dodjeljivanjem ugovora nismo završili ovaj proces. Naš plan je da što više koncesionara uvedemo u našu off-shore teritoriju, ali taj proces mora ići ciklično – rekla je Sekulić u intervjuu agenciji Mina-business.

Prema njenim riječima, nakon završenog jednog tenderskog procesa 2014. godine, planiraju i drugi, koji bi trebalo da se realizuje u narednoj godini.

– Proces istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju teče u skladu sa radnim programom koji je sastavni dio ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika. Kompanije Eni i Novatek privode kraju elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za seizmička istraživanja za koji su u proteklom periodu sprovedene javne rasprave – podsjetila je Sekulić.

Kada taj proces bude završen i nakon što Agencija za zaštitu životne sredine izda neophodnu dozvolu, počeće 3D seizmička istraživanja. Potom će uslijediti faza obrade prikupljenih podataka i interpretacija rezultata, a nakon toga, u drugoj polovini naredne godine, će se pristupiti prvom istražnom bušenju, navela je Sekulić.

Grčka kompanija Energean, kako je dodala, takođe izvodi radove predviđenom dinamikom i u skladu sa ugovorima, a u ovom trenutku je u fazi izrade procjene uticaja na životnu sredinu za 3D seizmička istraživanja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top