Crna Gora ima najmanji rast plata u regionu

Rast zarada u Crnoj Gori u protekle četiri godine bio je najmanji u regionu.

 

Prosječna plata od 2015. godine do sada povećana je 36 eura ili za 7,5 odsto, dok je zbirna inflacija iznosila 6,85 odsto.

Najveće povećanje zarada u Crnoj Gori bilo je u 2016. u odnosu na 2015. godinu, kada je porasla za 19 eura sa 480 na 499 eura.

Glavni razlog za taj rast bilo je povećanje zarada u javnom sektoru u kategorijama A i B, odnosno za oko 800 najvećih državnih funkcionera.

Rast njihovih zarada bio je za oko 30 odsto, a kako se odnosilo na plate koje su već bile veće od projeka to je na prosječnu zaradu uticalo sa oko tri odsto.

Njihovi koeficijenti su naknadno smanjeni za osam odsto zbog “štednje”, ali ova grupa funkcionera ima brojne druge privilegije.

Prema zvaničnim podacima statističkih zavoda susjednih država, plate su značajnije rasle. U Hrvatskoj je za četiri godine prosječna neto zarada porasla sa 753 na 877 eura, a u Sloveniji sa 1.013 na 1.113 eura. U Srbiji je zarada uvećana sa 376 na 469 eura, a u Makedoniji sa 360 na 408 eura. U Bosni i Hercegovini (BiH), entitetu Republika Srpska prosečna zarada povećana je sa 424 na 464 eura, a u Federaciji BiH sa 423 na 479.

Neke zemlje poput Hrvatske i BiH, a djelimično i u ostalim, osim u Crnoj Gori, imali su plan smanjenja dažbina kako bi se povećala neto zarada zaposlenima i tako uticale na smanjenje iseljavanja mladih. U BiH se najveći rast očekuje u julskoj zaradi, koja će biti poznata tek u septembru, jer je u entitetu Republika Srpska usvojen zakon po kojem se poslodavcu vraća i do 70 odsto poreza i doprinosa na iznos za koji povećaju zaradu zaposlenom.


 

Izvor: Bankar.me

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top