Crna Gora i Izrael potpisali sporazum o vojnoj saradnji | Ekonomist

Crna Gora i Izrael potpisali sporazum o vojnoj saradnji

Ministri odbrane Crne Gore i Izraela Predrag Bošković i Avigdor Liberaman potpisali su danas u Tel Avivu Memorandum o razumijevanju kojim je predviđena konkretnija saradnja u pojedinim oblastima.

– Riječ je o okvirnom dokumentu na osnovu kojeg će biti omogućena konkretnija saradnja u oblastima kao što su zajednička vojna obuka, vojna doktrina i bezbjednosna politika, razmjena informacija i obuka u oblasti antiterorizma, civilno-vojnih odnosa i edukacije vojnog i civilnog osoblja, kontrole naoružanja i razoružanja, vojne medicine i slično – saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Navodi se da je tokom prvog zvaničnog susreta ministara odbrane Crne Gore i Izraela, izraženo uvjerenje da će se bilateralna odbrambena saradnja dvije države značajnije produbiti u narednom periodu. Ministar Bošković je naglasio da Crna Gora, kao punopravna NATO članica, teži unapređenju bilateralne saradnje u domenu odbrane, kako sa savezničkim zemljama, tako i partnerima. Dalje, navodi se, ministyr se zahvalio Libermanu na ukazanoj podršci i rekao da očekuje da će dva ministarstva odbrane ojačati saradnju u domenima cyber odbrane, vojno-obavještajnih i bezbjednosnih poslova, kao i modernizacije i opremanja oružanih snaga.

– Bošković je informisao kolegu Libermana o aktuelnim planovima Ministarstva odbrane na polju modernizacije i opremanja Vojske Crne Gore, sa posebnim fokusom na nabavke koje imaju za cilj da unaprijede postojeće kapacitete crnogorskog odbrambenog sistema u skladu sa najvišim standardima –  kaže se u saopštenju.

Ministar Bošković je naglasio da će Crna Gora, kao NATO članica nastaviti da aktivno promoviše politiku „otvorenih vrata“, uz podršku zemljama aspirantima za članstvo u Alijansi.

Komentariši

Top