Crna Gora će tražiti da zadrži euro | Ekonomist

Crna Gora će tražiti da zadrži euro

Crna Gora će u pregovorima sa EU tražiti da zadrži euro, uz modifikaciju mastrihtskih kriterijuma koji nijesu primjenjivi, kao što je kriterijum deviznog kursa, saopštila je savjetnik viceguvernera za finansijsku stabilnost u Centralnoj banci (CBCG), Milica Kilibarda.

“Očekujemo da će taj kriterijum biti zamijenjen nekim drugim, koji treba da bude ispunjen”, rekla je Vijestima Kilibarda, koja je šef radne grupe za Poglavlje 17 – evropska i monetarna unija.

Ona je kazala i da očekuje da do kraja godine u pregovorima sa EU bude otvoreno to poglavlje, u okviru kojeg bi trebalo da se riješi pitanje korišćenja eura.

Evropska komisija (EK) je u svojim izvještajima navela da je Crna Gora jednostrano uvela euro 2002. godine. To je urađeno uz prećutnu saglasnost evropskih zvaničnika.

Iz CBCG su ranije saopštili da gotovo da ne postoji vjerovatnoća da Crna Gora u toku pregovora o pristupanju EU dobije zahtjev da ukine euro kao zvanično sredstvo plaćanja.

“U slučaju napuštanja eura, crnogorski zvaničnici navode da bi se država suočila sa određenim rizicima, kao što su povećana inflatorna očekivanja, pogoršanja fiskalnih disbalansa, rast sive ekonomije, smanjenje strani direktnih investicija i ekonomska recesija. Crna Gora je rekla da će težiti da ispuni kriterijume za približavanje eurozoni, da je saglasna da će se pitanje njenog korišćenja eura riješiti tokom pristupnih pregovora i da ne očekuje da će pristupiti eurozoni na datum pristupanja EU”, navodi se u jednom od ranijih izvještaja EK.


 

Izvor: Vijesti

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top