Crna Gora bilježi najveći ekonomski rast u regionu

Svjetska banka u izvještaju za Jugoistočnu Evropu navodi da svaka od zemalja regije bilježi određeni napredak u 2015. godini.

Ekonomija zemalja Jugoistočne Evrope se oporavlja, najbrži rast ove godine očekuje se u Crnoj Gori i Makedoniji, dok će najsporiji biti u Srbiji i Bosni i Hercegovini, navedeno je na prezentaciji devetog redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu.

Koautorka izvještaja Gallina Vincelette je izjavila da svaka od šest zemalja regije Jugoistočne Evrope bilježi određeni napredak ove godine.

“Ekonomija ove regije se oporavlja. Javne investicije su ključni pokretač tog rasta. Svaka od šest zemalja regije se 2015. godine oporavlja u određenom smislu. Rast regiona je u prosjeku 1,8 posto. Najveći rast je u Crnoj Gori i Makedoniji – 3,4 posto, odnosno 3,2 posto”, istakla je Vincelette, prenosi Anadolija.

Nakon ove dvije zemlje, slijede Kosovo, s rastom bruto domaćeg proizvoda od tri posto, Albanija sa 2,7 posto, Bosna i Hercegovina 1,9 posto i Srbija s rastom od 0,5 posto.

“Kada je regija Zapadnog Balkana u pitanju, primjetan je oporavak i u pogledu rasta zaposlenosti. Ipak, nezaposlenost je još uvijek vrlo visoka”, kazala je Vincelette.

Direktorka Svjetske banke za zemlje Jugoistočne Evrope Ellen Goldstein je izjavila da je povećanje privatnih investicija značajno uticalo na veći ekonomski rast cijele regije.

“Ove godine bilježimo rast zemalja regije, i to je vrlo važno. Značajno je da je taj rast rezultat snažnijih privatnih investicija. Takođe je primjetna i povećana stopa zaposlenosti, što nije bio slučaj od 2008. godine. Niže cijene nafte u svijetu su uticale na veći ekonomski rast i u regiji. Ipak, treba paziti na političke krize, koje mogu predstavljati rizik za rast. Ekonomski rast zemalja regije najviše zavisi od reformi. Posebno treba popraviti kvalitet javnih troškova. Kada govorimo o reformama, privatni sektor je potrebno učiniti još dinamičnijim. Potrebno je fokusirati se na sveukupnu klimu u privatnom sektoru kako bi se postizao još snažniji ekonomski rast”, rekla je Goldstein.

 

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top