Coinbase želi da postane prva kriptoberza

Servis za razmjenu digitalnih valuta, Coinbase, u pregovorima je s Komisijom za hartije od vrijednosti i berzu (SEC), glavnim američkim regulatornim tijelom finansijske industrije, oko registrovanja te “kriptoberze” kao ovlašćene brokerske kuće i mjesta trgovanja, prenosi Wall Street Journal.

Američki regulatori SEC su na čelu s predsjednikom Jayom Claytonom u februaru izjavili da razmatraju ICO tokene, odnosno kriptovalute ponuđene preko inicijalne ponude novčića klasificiraju kao obveznice, piše Bitcoin magazine. Značilo bi to presjedan u kriptosvijetu jer bi se digitalne valute, koje su do sada izbjegavale regulaciju i nezavisno generisale puno novca, našle pod konrolom osnovnog regulatornog finansijskog tijela.

Budući da se novi regulacioni trend kriptovaluta čini neizbježan, Coinbase, kompanija vrijedna 1,6 milijardi dolara, želi postati predvodnik „novog kripto svijeta” i registracijom kao brokerska kuća preteći konkurenciju.

„Coinbase želi biti „Google” kriptovaluta, a isto tako i proširiti svoju ponudu od četiri novčića koliko sada nude – bitcoin, ethereum, litcoin i bitcoin cash”, tvrde na Business Insideru.

Prema pisanju Bitcoin magazina put do brokerske kuće za Coinbase zahtijevaće puno papirologije. Ako ICO tokeni zaista budu legalno klasifikovani kao obveznice, svaka berza koja izlista te digitalne valute moraće se registrovati kao Nacionalna berza obveznica ili kao Alternativni trgovinski sistem (ATS), a posljednji znači djelovanje pod izuzećem od trenutnih regulacionih zakona. Drugim riječima, kako bi neki poslovni subjekt postao ATS mora se registrovati pri SEC-u kao brokerska kuća, a to je upravo put kojim bi Coinbase trebao ići.


 

Izvor: /SEEbiz / Jutarnji list

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top