Coface: Top 500 kompanija centralne i istočne Evrope | Ekonomist

Coface: Top 500 kompanija centralne i istočne Evrope

Međunarodna bonitetna kuća Coface objavila je osmu godišnju listu sa 500 najvećih kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi koje su prošle godine povećale promet 4,2 odsto na skoro 593 milijarde eura i ostvarile rast neto profita za 26,9 milijardi eura (73,7 odsto).

Najveće kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, među kojima nema crnogorskih, i dalje su važni poslodavci u regionu. Od ukupne radne snage u regionu 4,3 odsto je zaposleno u kompanijama u Top 500 CIE, što ima pozitivan efekat na stopu nezaposlenosti, navedeno je u izvještaju.

Poljska je najveća ekonomija u regionu i ukupno je 167 njenih kompanija na listi, iako devet manje nego u 2014. Češka ima 71 kompaniju na listi, Mađarska 69, Rumunija 63, Slovačka 45, Litvanija 20, a Bugarska 17. Slovenija ima 15 kompanija na Top 500 listi, Hrvatska 13,Srbija i Letonija po osam, a Estonija četiri.

Razvoj na listi 500 najboljih kompanija ilustruje ekonomske uslove u prethodnoj godini a ona je bila uspješna. Ekonomijama je pogodovao rast domaće potražnje usljed rastuće privatne potrošnje, čemu je doprinio i pad nezaposlenosti, kao i rast plata i povećanje investicija u većini ekonomija, rekla je regionalna direktorica Cofacea Katarzina Kompovska.

TOP 500 kompanija sa liste Coface pogledajte ovdje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top