CNN Money: Svijet postaje veoma zastrašujuće mjesto | Ekonomist

CNN Money: Svijet postaje veoma zastrašujuće mjesto

Piše: Ivana Kotasova (CNN Money), prevod A.N.R.

Ako ste mislili da je prošla godina bila teška, čekajte samo: 2017. obećava da će biti godina ekstremnog rizika.

Slab ekonomski rast, povećanje nejednakosti, divlje vremenske prilike, internet prevare, politika protiv establišmenta i prisilne migracije samo su neka od potencijalnih žarišta koje naglašava Svjetski ekonomski forum uoči godišnjeg okupljanja u Davosu.

A onda tu je i Donald Tramp. Novoizabrani predsjednik neprevidiva je politička sila koja bi na dramatičan način mogla promijeniti prioritete SAD u zemlji i inostranstvu.

Ovo je lista najvećih rizika u 2017. kako procjenjuju Svjetski ekonomski forum,  Eurasia Group i Control Risks. Dolazi li do unutrašnjeg preokreta u SAD?

Tramp je kritikovao NATO saveznike da nedovoljno izdvajaju za odbranu, obećavši da će odustati od sporazuma o slobodnoj trgovini i otvorivši pitanje američkom učešću u konfliktima u inostranstvu.

Trampov pristup odnosi se na odbacivanje “američke izuzetnosti”, ideje da SAD treba da aktivno promovišu demokratiju, građanska prava i vladavinu prava širom svijeta, ističe Jan Bremer, predsjednik Eurasia Groupe.

Bremer je rekao da Tramp međunarodnu saradnju vidi u čistom transakcionom smislu: “ako ne postoji očigledna, kratkoročna korist za SAD to onda nije ono što SAD treba da rade”.

Američko povlačenje sa svjetske scene svakako će prouzrokovati probleme za njihove saveznike.

„Činjenica da je zemlja koja je bila okosnica globalnog poretka od Drugog svjetskog rata više nema tu funkciju predstavlja apsolutni vrhunac rizika u današnjem svijetu”, dodao je Bremer.

Bijes birača

Produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih, kao i starih i mladih, pokreće osjećanje ogorčenosti.

U Svjetskom ekonomskom forumu ističu da su, dok se nejednakost među zemljama smanjivala tokom proteklih 30 godina, razlike unutar mnogih razvijenih zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju, porasle. Ova grupa istakla je da su brexit i Trampova pobjeda na izborima jasni znaci negativne reakcije na status quo.

„Brze promjene stavova u oblastima kao što su polovi, seksualna orijentacija, rasa, multikulturalnost, zaštita životne sredine i međunarodna saradnja dovele su mnoge birače, naročito one starije i manje obrazovane, da se osjećaju napušteno u sopstvenim zemljama”, ističe Svjetski ekonomski forum u godišnjem izvještaju o riziku.

U Evropi će u Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji biti održani opšti izbori u 2017. Populističke i euroskeptične partije mogle bi ostvariti ključne dobitke i dodatno podrivati nesiguran politički balans u regionu.

Kina – šansa ili rizik?

Kina ima o mnogo čemu da brine u 2017. Tramp je zaprijedtio zvaničnom Pekingu kažnjavajućim tarifama i čak otvorio pitanje pozicije SAD da je Tajvan dio “jedne Kine”.

Stručnjaci ističu da bi se odnosi između dviju najvećih svjetskih ekonomija mogli radikalno promijeniti u 2017.

Uprkos stvarnim razlikama u politici, dvije sile izbjegle su velkike sukobe u prošlosti kako bi zaštitile ključne trgovinske i investicione odnose.

„Od januara, kada Tramp bude položio zakletvu, osjećaj više neće biti uzajaman”, napisali su Endrju Gilholm i Majkl Moran, konsultanti koje angažuje Control Risks.

Analitičari kažu da je nejasno kako će se odnosi razvijati u slučaju da Tramp bude sprovodio antikinesku kampanju, kako je obećao tokom kampanje.

Lideri u Pekingu su mnogo iskusniji, ali imamo mali presedan po pitanju toga kako bi bilo moguće reagovati ukoliko bude pritiska ili provokacija iz SAD po onim pitanjima po kojima je Kina najosjetljivija”, napisali su Moran i Gilholm.

Ruske smetnje

Smanjenje geopolitičkog uticaja SAD moglo bi dodatno ohrabriti Moskvu da “djeluje kao bitanga i ometač”, rekao je Bremer.

I predsjednik Vladimir Putin neće biti sputan navodima da je bio nalogodavac ruskih obavještajnih agencija koje su ometale američke predsjedničke izbore.

„On će se oglasiti tokom francuskih i drugih dolazećih izbora u Evropi. A zapad neće željeti ili neće biti u stanju da na to obezbijedi ozbiljan odgovor. Tramp nije zainteresovan, a EU lideri su ili nemoćni ili previše umorni od sankcija“, kazao je Bremer.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top