Cipras: Zahtijevam od Turske da oslobodi naše vojnike

Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je danas vraćanje dvojice grčkih vojnika zatvorenih u Turskoj pošto su, prema navodima Atine, greškom ušli na tursku teritoriju.

– Ljudski život i ljudska sloboda nijesu i ne treba da služe kao pioni u igrama moći i ucjene – rekao je Cipras.

Turske vlasti već mjesec dana u zatvoru drže dvojicu grčkih vojnika, što je dalje zaoštrilo odnose dvije susjedne zemlje. Prema Atini vojnici su zbog lošeg vremena greškom ušli na tursku teritoriju 2. marta dok su bili u patroli na grčko-turskoj granici.

Turski mediji objavili su da su dvojica grčkih vojnika optužena za ilegalan ulazak u zabranjenu zonu i za špijunažu. Turska sa svoje strane traži izručenje osam turskih vojnika koji su pobjegli u Grčku posle neuspjelog puča u julu 2016. godine. Atina odbija da poveže ta dva slučaja.

Ranije ove nedjelje grčki premijer je pozvao turske vlasti da ubrzaju pravne procedure u slučaju zarobljenih grčkih vojnika.

– Mi smo ranije oslobodili turske vojnike koji su ušli nekoliko metara u Grčku prilikom patrole. Očekujem od turskog predsjednika da učini isto za naše vojnike – poručio je Cipras.

Komentariši

Top