Cipras u Moskvi | Ekonomist

Cipras u Moskvi

Grčki premijer Aleksis Cipras će u Moskvi provesti dva dana, a popodne će održati sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Grčka trenutno vodi pregovore s čelnicima eurozone vezano za produženje paketa finansijske pomoći u iznosu od 7,2 milijarde eura. Istovremeno, niko nije siguran u kom trenutku će Grčka u potpunosti ostati bez novca, s tim da je vrlo vjerovatno riječ o sedmicama.

Grčka je i ranije izražavala sklonost Rusiji kao mogućem alternativnom izvoru finansijske pomoći. Analitičari, međutim, naglašavaju kako je Rusija opterećena vlastitim problemima pa je stoga pomoć ograničena.

,,Rusija nije i ne može biti zamjena za EU, može biti jedino dodatna opcija.” – izjavio je Constantinos Filis iz Instituta za međunarodne odnose.

U službenom objašnjenju stoji da će razgovori biti usmjereni na trgovinske i ekonomske teme, a očekuje se da će dvojac, između ostalog, raspravljati i o odnosima Rusije i Europske unije, koji su zategnuti zbog ukrajinske krize. Prije samog dolaska, Cipras je sankcije koje su EU i SAD nametnule Rusiji zbog uloge u ukrajinskoj krizi ocijenio kao ‘put za nigdje’. Po svemu sudeći, cilj je da pokaže kako Grčka ima saveznike izvan Evropske unije.

Predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Schulz, je osudio takvo stajalište: ,,Grčka zahtijeva i dobija veliku količinu solidarnosti od strane Europske unije. EU isto tako može da traži solidarnost od Grčke i ona ne bi smjela da bude prekinuta odustajanjem od nekih zajedničkih mjera.

Ciprasu je savjetovao da ne uznemirava evropske partnere, odnosno dovodi u pitanje jedinstvo Evropske unije.

Rusija je uvela embargo na prehrambene proizvode kao odgovor na sankcije EU, ali ruski mediji navode kako se razmatra ukidanje embarga za tri zemlje – Grčku, Mađarsku i Kipar. Neki tvrde kako Rusija pokušava da osigura lojalnost nekih država kreditiranjem. Tako je Mađarskoj ponuđeno deset milijardi eura, a Kipar je 2011. od Rusije dobio kredit u iznosu od 2,5 milijardi eura. Ipak, Grčka je previše involvirana u odnose sa eurozonom da bi dopustila takav zahvat, iako je u januaru ruski ministar finansija Siluanov izjavio da će u takvom scenariju razmotriti grčki zahtjev.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top