Cipras traži otpis 30% duga

Cipras traži otpis 30% duga

Grčki premijer Aleksis Cipras trebalo bi danas da predstavi nove predloge na hitno sazvanom samitu eurozone povodom krize javnog duga Grčke.

Plan Grčke je, kako piše britanski Bi-Bi-Si, da se zatraži otpis i do 30 odsto grčkog duga, dva dana nakon što su Grci na referendumu odbili uslove kreditora za nastavak međunarodne pomoći toj zemlji.

Atina je pozvana da dostavi “ozbiljne” predloge za rješavanje javnog duga Grčke, koji iznosi 323 milijarde eura.

Cipras je u ponedueljak u razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio da danas na samitu u Briselu dostavi novu listu predloga.

Merkelova i francuski predsjednik Fransoa Oland kasno sinoć su posle sastanka saopštili da su vrata za Grčku otvorena i da će EU pokazati solidarnost prema grčkom narodu, ali da Grčka mora da preduzme ozbiljne reforme.

Inače, grčke banke ostaće zatvorene i danas i sjutra.

Evropska centralna banka (ECB) nastavlja pritisak na grčke banke, odbijajući da poveća hitnu pomoć i traži od njih da obezbijede veću sigurnost za već postojeću hitno pruženu pomoć.

Izvor:B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top