Cipras: Neslaganje među kreditorima | Ekonomist

Cipras: Neslaganje među kreditorima

Grčki premijer Aleksis Cipras je opozicionim liderima u Atini rekao da je zastoj u pregovorima sa kreditorima nastao zbog neslaganja među kreditorima.

Njegova izjava je izazvala burne reakcije na finansijskim tržištima, zbog čega su akcije na većini evropskih berzi pale na najniži nivo od februara, a prinosi na obveznice koje emituju druge “ranjive” članice eurozone snažno porasle, javlja Rojters.

Cipras je, međutim, poručio da je od ključnog značaja postizanje održivog sporazuma sa kreditorima, ali i da je nepristajanje evropskih partnera na otpis dijela grčkog duga prepreka za postizanje dogovora, uprkos apelima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na restrukturiranje duga.

“Od ključnog značaja je da stavimo tačku na ovaj težak period i da ne budemo primorani na potpisivanje sporazuma koji će nas kroz pola godine vratiti na istu tačku”, izjavio je Cipras.

Lideri proevropski orijentisanih grčkih opozicionih partija zatražili su od Ciprasa da brzo zaključi sporazum radi sprječavanja ekonomskog kolapsa zemlje.  “Zatražio sam od premijera da razmisli o tome da je grčka privreda očajnički blizu ivice. Premijer mi je rekao da postoje još dvije ili tri mjere koje Atina može preduzeti radi prekida zastoja u pregovorima sa kreditorima”, izjavio je lider stranke lijevog centra Potami, Stavros Teodorakis.

Istovremeno, španski ministar ekonomije Luis de Gindos izrazio je očekivanje u postizanje sporazuma između zvanične Atine i njenih kreditora, apelujući na grčku vladu da preduzme dodatne napore.  “Nadam se, i ovo je stav španske vlade, da ćemo postići sporazum sa Grčkom. Smatram da svi treba da preduzmemo napore, vjerujem da su institucije i ostale članice eurozone to već napravile i da su spremne za dodatne napore, ali je na grčkoj vladi da učini isto”, izjavio je De Gindos novinarima u španskom gradu Santander, a prenosi agencija Frans pres.

Postojeći program međunarodne pomoći Grčkoj ističe 30. juna, pa se ovonedeljni sastanak ministara finansija eurozone u Luksemburgu smatra posljednjom šansom za postizanje dogovora u vezi sa grčkim reformama.

Grčkoj, takođe, krajem ovog mjeseca dospijeva na naplatu dug prema Međunarodnom monetarnom fondu u visini od 1,6 milijardi eura, kao i otplata obveznica Evropskoj centralnoj banci u vrijednosti od 6,7 milijardi eura, za šta, prema tvrdnjama grčkih zvaničnika, vlada u Atini nema finansijskih sredstava.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top