Cipras: Nema smanjenja plata i penzija | Ekonomist

Cipras: Nema smanjenja plata i penzija

Grčki premijer izjavio da nema šanse da grčka vlada popusti po pitanjima penzija i prava zaposlenih.

Premijer Grčke Aleksis Cipras, rekao je da su Atina i njeni kreditori pronašli zajedničku polaznu tačku u pregovorima, ali da vlada neće odstupiti od svojih “crvenih linija”, kao što je odbijanje smanjenja plata i penzija.

Cipras je rekao da su se ove dvije strane dogovorile o fiskalnim ciljevima i stopi PDV-a, ali da se ne slažu o pitanjima koja se tiču zaposlenih i penzijske reforme.

Premijer Grčke je rekao i da bi dogovor trebao da sadrži i nizak primarni proračunski suficit za 2015-16. godinu i restrukturiranje duga, prenosi Reuters.

“S ovog mjesta želim da uvjerim grčki narod da nema šanse da grčka vlada popusti po pitanjima a i prava zaposlenih”, rekao je Tsipras na konferenciji za novinare.

Iako je prije nekoliko dana rečeno da je Vlada u Atini ostvarila određeni napredak, isplata preostale tranše kredita Grčkoj, u vrijednosti 7,2 milijarde eura, i dalje je blokirana.

Vlada u Atini insistira da neće odstupiti od reformi tržišta rada i penzijskog sistema. Drugim riječima, plate i penzije se neće smanjivati. To je predizborno obećanje koje je Syrizu i postavilo na vlast.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top