Cipi Livni se povlači iz politike | Ekonomist

Cipi Livni se povlači iz politike

Izraelska poslanica, bivša ministarka spoljnih poslova Cipi Livni, najavila jeda se povlači iz politike i da njena partija Hatnua neće učestvovati na prijevremenim izborima 9. aprila.

Livni je na konferenciji za novinare navela, da se tokom čitave političke karijere rukovodila vjerovanjem da je odvajanje od Palestinaca ključno, kako bi se sačuvala država Izrael i dodala da su joj posljednje godine bile posebno teške.

Ona je kazala da je riječ mir nedavno postala pogrdna u Izraelu i da je platila cijenu za svoja uvjerenja, prenjeli su izraelski mediji. Rekla je da neće dozvoliti da nada u mir napusti Izrael i da ima dovoljno unutrašnje snage da nastavi da se bori, ali nedovoljno političke moći.

Nedavna ispitivanja javnog mnjenja pokazala su da je njena partija pala ispod minimuma od 3,25 odsto glasova, neophodnih za ulazak u parlament.

Livni (60) je od 1999. godine bila poslanica sada vladajućeg Likuda, da bi se 2005. godine pridružila partiji Kadima i bila glavni pregovarač o miru sa Palestincima. Bila je i ministarka pravde u dva navrata. Na izborima 2015. godine, njena partija je bila deo Cionističke unije sa Laburističkom partijom lijevog centra, čiji je lider Avi Gbaj nedavno okončao to savezništvo.

Livni je pokušala da se udruži sa drugim partijama uoči izbora, ali nije bilo zainteresovanih. Njena najava povlačenja iz politike označava kraj karijere političarke koja je nekada bila kandidat za premijera, navodi AP.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top