Nafta ponovo na dnu | Ekonomist

Nafta ponovo na dnu

Cijene nafte nastavile su pad u azijskom trgovanju budući da čili nada da će vodeći proizvođači te sirovine postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

Ova zabrinutost je sirovu naftu “brent” vratila na nivo ispod 40 dolara.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u aprilu pala je 37 centi na 36,81 dolar, a sjevernomorska nafta “brent” za majske isporuke je skliznula za 41 centi na 39,12 dolara po barelu, prenosi francuska agencija Frans pres.

Nafta WTI je juče pojeftinila za 3,4 odsto, a “brent” za 2,1 procenat, odustajući od dobitaka koje je sjevernomorska nafta, kao globalna tržišna referenca, ostvarila prošle nedjelje probijajući psihološku granicu od 40 dolara za barel prvi put ove godine.

Sastanak vodećih proizvođača nafte, koji su predložili Rusija i Saudijska Arabija kako bi razgovarali o ograničavanju proizvodnje, pomjeren je sa 20. marta za april, nakon signala da neke ključne zemlje proizvođači ne podržavaju zamrzavanje.

Iran je saopštio da se neće pridružiti ovoj inicijativi dok njegova proizvodnja ove sirovine ne dostigne nivo prije sankcija od 4,0 miliona barela dnevno, što je otprilike dvostruko više od aktuelne produkcije “crnog zlata” te zemlje.

“I dalje sam skeptičan u pogledu ovih razgovora, pošto vjerovatnoća za preduzimanje bilo kakve konačne akcije po svemu sudeći neće biti velika”, rekao je tržišni strateg kompanije IG Markets u Singapuru, Bernard Ou.

Kako dodaje, čak i ako do razgovora dođe, na dnevnom redu sastanka je zamrzavanje proizvodnje – što je mjera za zaustavljanje produbljivanja jaza – a ne dugoročni cilj rezanja proizvodnje kako bi se smanjila globalna prezasićenost ponude sirove nafte.

“Ono čega se plašim je to da će bilo kakav neuspjeh predloženih razgovora, ako do sastanka dođe, povući cijene nafte ponovo na dno”, naveo je Ou.

Trebalo je da razgovori budu održani ovog mjeseca u Rusiji, ali su sada odloženi za sljedeći mjesec u Dohi, u Kataru.

Ministar trgovine Singapura S. Isvaran izjavio je danas na konferenciji za gas da će cijene nafte verovatno ostati na nivou između 30 i 50 dolara po barelu ove godine, zbog prezasićenosti ponude, usporavanja kineske ekonomije i ponovnog pokretanja nuklearnih elektrana u Japanu.

Trgovci su sada usredsređeni na ekonomske pokazatelje SAD-a i sastanak kreatora monetarne politke u američkoj Upravi federalnih rezervi (Fed), koji počinje danas, kako bi saznali da li će biti objavljeno još jedno povećanje kamatnih stopa.

Rast kamata podstiče jačanje dolara, tako da nafta izražena u američkoj valuti postaje skuplja, što posljedično pogađa tražnju i cijene.

Fed je prošlog decembra prvi put povećao kamate u gotovo deset godina, podseća francuska agencija.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top