Cijene u marketima veće do dva odsto | Ekonomist

Cijene u marketima veće do dva odsto

Maloprodajne cijene u dijelu crnogorskih marketa povećane su do dva odsto od 1. januara, kada je počela da se obračunava nova stopa PDV-a.

Trgovci su, prema informacijama Dnevnih novina, uglavnom zadržali raniji iznos marže, ali ima i onih koji su promjenu poreske stope iskoristili i da povećaju osnovne cijene proizvoda.

U marketima, kao i na drugim prodajnim mjestima, povećane su i cijene akciznih proizvoda (alkohol, cigarete, gazirana voda koja se zaslađuje), što je dovelo i do poskupljenja u većem dijelu ugostiteljskih objekata.

Kada je riječ o velikim trgovačkim lancima, cijene je povećala Domaća trgovina čiji marketi posluju pod brendom Aroma, dok su Voli i Merkator odlučili da ih ne mijenjaju do isteka zaliha i tako dovedu potrošače u svoje objekte.

“Kada je riječ o artiklima i prozvodima koji se najčešće kupuju, cijene do sada nijesu povećane, mada primjenjujemo novu poresku stopu.

potrošači su stekli utisak da je došlo do povećanja jer su istekle novogodišnje akcije”, kazali su Dnevnim novinama u Voliju, dodajući da će se truditi da što duže zadrže postojeće cijene, ali da će to biti teško nakon isteka zaliha.

Isti odgovor su dobili i u kompaniji Merkator Crna Gora, u čijem su vlasništvu Idea marketi.

“Idea prodavnice nijesu povećale cijene proizvoda zbog više stope PDV-a. Napominjemo da to ne važi za robu na koju je došlo do promjene akcize 1. januara”, saopštili su iz Merkatora.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top