Cijene nafte zavise i od Uskrsa | Ekonomist

Cijene nafte zavise i od Uskrsa

Njujork/London — Cijene nafte su ponovo pale zbog mješovitih podataka o zalihama nafte u SAD, odugovlačenja pregovora o iranskom nuklearnom programu i ovonedeljnog praznika.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 52 centa na 49,57 dolara, dok je nafta tipa “brent” za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 50 centi na 56,6 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Finansijska tržišta u vodećim centrima za trgovanje sirovom naftom, među kojima su Singapur, Sjedinjene Države i Britanija, biće sjutra zatvorena uoči najvećeg katoličkog praznika Uskrsa (5. aprila).

Prema ocjenama analitičara, trgovci su takođe bili fokusirani na najnoviji izvještaj američkog ministarstva za energetiku, koji je pokazao da su u nedjelji zaključno sa 27. martom, zalihe benzina porasle na novi rekordni maksimum od 471,4 miliona barela.

Ovaj izveštaj je, međutim, otkrio i blagi pad proizvodnje nafte od 36.000 miliona barela dnevno, čime je prekinut dugotrajni rast proizvodnje na rekordne nivoe koji je doprinio prekomjernim globalnim zalihama.

“Pad u proizvodnji nafte daje izvjesnu nadu da prekomjerne zalihe države mogu biti stavljene pod kontrolu, i da mogu doprinijeti skoku cijena”, izjavio je tržišni strateg sidnejske kompanije “CMC markets”, Majkl Mekarti, i dodao da pregovori između Irana i zapadnih sila namenjeni spriječavanju Teherana da napravi nuklaernu bombu ostaju u fokusu trgovaca.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top