Cijene nafte u padu, Saudijska Arabija povećala proizvodnju | Ekonomist

Cijene nafte u padu, Saudijska Arabija povećala proizvodnju

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su na nivo od 30. novembra prošle godine nakon izvještaja da je Saudijska Arabija povećala proizvodnju u februaru.

Barelom “brent” nafte se trguje za 50,60$, što predstavlja dnevni pad od 1,5%, dok je američka WTI u minusu 1,90% i trguje se za 47,50 dolara.

Najveći svjetski proizvođač, i najvažniji član OPEC-a, Saudijska Arabija značajno je povećala svoju proizvodnju nafte, uprkos globalnom dogovoru o smanjenju proizvodnje.

Po najnovijem mjesečnom izvještaju OPEC-a, Saudijska Arabija je u februaru povećala proizvodnju nafte u prosjeku za 263.000 barela dnevno, čime je ukupna proizvodnja opet porasla iznad 10 miliona barela dnevno, na 10,011 miliona barela. U januaru je Saudijska Arabija bila srezala svoju proizvodnju na 9,8 miliona barela, što je bilo više od preuzetih obaveza iz globalnog sporazuma o rezanju proizvodnje. Saudijsko rezanje proizvodnje podstaklo je rast cijena do 56 dolara.

Članice OPEC-a i 11 drugih proizvođača izvan kartela, uključujući i Rusiju dogovorili su krajem prošle godine da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno. (Zbog sukoba zaraćenih frakcija u Libiji i terorističkih napada na naftovode u Nigeriji, ove dvije zemlje su izuzete iz sporazuma u smanjenju proizvodnje).

Prošle je nedjelje saudijski ministar za naftu Khalid Al-Falih izrazio nezadovoljstvo implementacijom postignutog sporazuma, rekavši da njegova zemlja neće “do beskonačnosti sama nositi teret smanjenja proizvodnje”. Al-Falih je još rekao da bi se i druge zemlje mogle pozabaviti problemom prekomjerne ponude, između ostalih, i Irak i Rusija.

U fokusu investitora danas popodne će biti nezvanični podaci Američkog instituta za naftu (API), a u srijedu, zvanični, američke Uprava za energetiku (EIA) o zalihama nafte u SAD.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top