Cijene nafte u mjesec dana potonule više od 20%

Cijene nafte su na putu gubitaka i ove nedjelje, već peti put zaredom, pa su u posljednjih mjesec dana potonule više od 20 posto, uronivši u područje ‘medvjeda’, zbog čega se očekuje da će i idućih dana biti pod pritiskom.

Od početka nedjelje cijena barela na američkom tržištu skliznula je 2,4 posto, na 61,65 dolara, dok je na londonskom tržištu potonula 2,8 posto, na 70,80 dolara.

Premda su u petak ujutro relativno stabilne, analitičari kažu da je moguć dalji pad cijena jer su zaronile u područje ‘medvjeda’.

“Cijene nafte i dalje su pod pritiskom i sada su službeno u području ‘medvjeda’, 20 posto ispod njihovog prethodnog najvišeg nivoa, dostignutog početkom oktobra”, kaže William O'Loughlin, analitičar u kompaniji Rivkin Securities.

A to znači da je moguć i dalji pad cijena.

“Cijena barela na londonskom tržištu mogla bi skliznuti dalje u područje između 68,59 i 69,69 dolara”, kaže Reutersov tehnički analitičar za sirovine Wang Tao.

Ostvare li se te procjene, cijena barela na londonskom tržištu pala bi, po prvi put od aprila, ispod nivoa od 70 dolara.

Od avgusta do početka oktobra cijene su nafte snažno rasle, dosegnuvši najviše nivoe u gotovo četiri godine, jer su se ulagači plašili oštrog pada izvoza nafte iz Irana, s obzirom da je SAD najavio uvođenje sankcija na iranski naftni sektor.

Međutim, u posljednjih pet nedjelja cijene su nafte pod pritiskom jer se pokazalo da iranski izvoz neće pasti onoliko koliko su se ulagači plašili, premda su početkom novembra sankcije stupile na snagu.

“Dosad se pokazalo da sankcije Iranu nisu tako oštre kao što se očekivalo, jer su Sjedinjene Države izuzele niz zemalja, što znači da te zemlje mogu i dalje kupovati određene količine iranske nafte. Stoga iranski izvoz nije smanjen onoliko koliko se prvobitno očekivalo”, objašnjava William O'Loughlin.

Uz to, svi najveći proizvođači nafte u svijetu – od SAD-a i Rusije, do Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) – posljednjih mjeseci povećavaju proizvodnju.

“Kako OPEC-ov izvoz i dalje raste, zalihe se i dalje gomilaju, zbog čega su cijene nafte pod pritiskom. Usporavanje rasta svjetske ekonomije ostaje ključni negativni rizik za cijene nafte”, pišu analitičari tvrtke Bernstein Energy u osvrtu na situaciju na tržištima.

Posljednji podaci pokazuju da je u trećem tromjesečju usporen rast američke i kineske ekonomije u odnosu na prethodni kvartal, što bi moglo značiti da američko-kineski trgovinski rat počinje prigušivati rast.

Osim dvaju najvećih svjetskih ekonomija, usporava se i rast u eurozoni, pa se ulagači plaše da će usporiti i rast potražnje za naftom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top